Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 3 октомври: Лекар: Яжте тези зеленчуци само сурови

03 октомври 2024, 09:46 часа

Яденето на някои зеленчуци сурови или приготвени на пара гарантира, че тялито получава пълния спектър от хранителни вещества, съдържащи се в тях. Това споделя пред MedicalXpress Хелън Расмусен , диетолог от Центъра за изследване на храненето на Жан Майер при възрастните хора към университета Туфтс. Експертът споделя, че тези зеленчуци са чушките и броколите. 

Зеленчуците, които трябва да се ядат сурови

Според лекаря термичната обработка на зеленчуците има своите плюсове и минуси. Например, при готвене на моркови нивото на витамин С намалява (който играе важна роля в поддържането на колагена, вещество, отговорно за еластичността на кожата), но съдържанието на бета-каротин, предшественик на витамин А, се увеличава ( играе важна роля в поддържането на здравето на очите, репродуктивната функция, растежа на костите и имунната система).

Учени: Яжте 4 порции от тези зеленчуци на ден, за да свалите кръвното

Някои хранителни вещества се губят при всеки метод на готвене. Колкото по-дълго се нагряват зеленчуците, толкова повече намалява концентрацията на някои хранителни вещества (като витамини от група В) при готвене във вода. Поради тази причина броколите и чушките се препоръчват да се консумират сурови. Варенето на пара също помага за запазването на витамините.

Диетологът също така отбелязва, че мастноразтворимите витамини (A, D, E и K) и фитонутриентите (особено бета-каротин, ликопен и други каротеноиди) се усвояват по-добре с мазнини. Това означава, че суровите зеленчуци са по-здравословни за подправяне с растително масло, както и с добавяне на авокадо или ядки.

По отношение на броколите, те са едногодишно зеленчуково растение от семейство Brassica, разновидност на зелето. Богатият състав на растението съдържа полезни за организма микроелементи като селен, силиций, желязо, калций, бор, йод и др., витамини А, С, В, Е, К, както и протеини, фибри и много други биоактивни вещества. хранителни вещества (метионин, холин, аминокиселини).

Калцият в състава на този зеленчук е необходим за растежа на костите и косата, нормалното състояние на ноктите и зъбите. Той съдържа и мед, необходим за кръвотворенето. Селенът участва в отстраняването на тежки съединения и вредни вещества от храната. Цинкът и манганът имат благоприятен ефект върху деленето на клетките и образуването на мускулна тъкан. Натрият поддържа водно-солевия баланс. Калият помага за отстраняване на излишната сол.

Броколите подобряват имунитета поради високото си съдържание на витамин С. За сравнение лимонът има 53 грама от този витамин, а броколите – 89,2 грама.

Зеленчукът е най-ценният продукт в диетата на жените, които са бременни. Фолиевата киселина участва във формирането на плода.

Не по-малко полезен е този зеленчук за пациенти с диабет. Съдържа хранителни вещества, които нормализират нивата на инсулин и предпазват съдовата стена от увреждане в резултат на повишена захар. Яденето на този зеленчук е полезно и за тези, които страдат от заболявания на нервната система. Каротеноидите укрепват лещата и ретината, предотвратявайки развитието на катаракта.

Зеленчукът се отличава с повишено съдържание на бета-каротин - витаминът на младостта и красотата. В допълнение към полезните свойства на броколите, има някои противопоказания за консумация:

  • зеленчукът не се препоръчва за консумация от хора, страдащи от панкреатични заболявания, както и с повишена стомашна киселинност;
  • поради високото съдържание на фибри, суровото броколи е противопоказано за току-що претърпели операция;
  • хората с индивидуална непоносимост към компонентите на продукта се препоръчва напълно да го изключат от менюто си.

За да не се провокира разстройство на тялото, трябва да се консумира умерено.

В никакъв случай не трябва да приемате зеленчуци с жълтеникави петна: това е знак за презрялост. Ако листата са прикрепени към съцветието, те трябва да са свежи и ярки, а не увехнали.

Вярно ли е, че суровите зеленчуци са по-полезни от варените, отговор от лекар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес