Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 29 септември: Лекар: Това е безопасната доза кафе на ден за сърцето и костите

29 септември 2024, 13:34 часа

Безопасна доза кофеин на ден е до две чаши кафе на ден (400 mg кофеин). Прекомерната му консумация може да увеличи риска от остеопороза (намалена костна плътност до точката на фрактура), аритмия и коронарни инциденти. Това казва рускят лекар Татяна Маеренкова. 

Безопасната доза кафе на ден за сърцето и костите

„За възрастни безопасната граница е 400 mg кофеин. Това са приблизително две чаши кафе от 235 ml, но съдържанието на кофеин варира в зависимост от вида на напитката. Точното съдържание е посочено върху опаковката на продукта. Прекомерната консумация на кофеин повишава риска от аритмия, но в ниски до умерени дози предпазва от инфаркт. Високият прием на кофеин и ниските нива на калций също могат да бъдат свързани с повишен риск от остеопороза“, казва д-р Маеренкова.

Учени разкриха неочаквани ползи от кафето за черния дроб 

Когато се консумира умерено, кофеинът може да помогне за облекчаване на запека и да намали риска от развитие на цироза. Има доказателства, че пиенето на кафе (както безкофеиново, така и безкофеиново) или чай е свързано с по-нисък риск от развитие на диабет тип 2. Няма обаче достатъчно данни, за да се направи окончателно заключение.

Кофеинът не е свързан нито със стрес, нито със смесена инконтиненция и повечето проучвания показват, че експозицията на кофеин не влияе върху риска от рак.

„Кофеинът може както да облекчи, така и да влоши симптомите на главоболието, така че си струва да оцените как се чувствате. Във високи и свръхвисоки дози може да доведе до безпокойство, нервност, безсъние, раздразнителност и пристъпи на паника. Някои проучвания обаче свързват кофеина с намален риск от депресия. Освен това е доказано, че кофеинът в ниски дози може да подобри мисленето, паметта, пространствената ориентация и вниманието”, обяснява терапевтът.

Кофеинът навлиза в кръвния поток, като по този начин достига до мозъка, където блокира аденозина като инхибиторен невротрансмитер. Този невротрансмитер изпраща сигнал за увеличаване на производството на хормони – адреналин и допамин, които повишават настроението и дават на тялото повече енергия. В допълнение, кофеинът подобрява кръвообращението с 30% и следователно намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Тъй като кофеинът стимулира мозъчната дейност, хората, които пият 1-2 чаши на ден, имат значително подобрена памет и по-малко разсейване. И този ефект продължава цял ден. Освен това учените са доказали, че кофеинът намалява риска от болестта на Алцхаймер и следователно от развитието на деменция при възрастните хора с 65%.

Сред най- полезните свойства на кафето за съвременния човек са ускоряването на метаболитните процеси с 10-15%, следователно естественото изгаряне на мазнините. Почти всички продукти за отслабване съдържат кофеин.

Лекар: НЕ смесвайте кафето с алкохол 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес