Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 23 август: Това е най-доброто време за първа и последна чаша кафе за деня

23 август 2024, 08:08 часа

Докато пиенето на кафе вечер може да бъде полезно в някои случаи, не е добра идея да пиете напитката веднага след събуждане.

Най-доброто време за пиенето на първа и последна чаша кафе за деня

„Оптимално е да изчакате един час, след като се събудите, защото нивата на кортизола все още се покачват през това време“, обяснява д-р Сийм Ленд в разговор с DailyMail.

За кого кафето може да бъде вредно?

"Важно е да оставите нивата на кортизола да се повишат естествено, преди да прибегнете до кофеина, за да избегнете скока на хормона на стреса", казва експертът. Той препоръчва да изпиете последната си чаша кафе не по-късно от 14 часа, за да не пречи кофеинът на добрия сън.

„Ограничената консумация на кафе може да насърчи дълголетието, но пиенето на повече от три чаши може да доведе до когнитивен спад в бъдеще“, казва д-р Шийна Бърнел пред изданието.

Кофеинът от чаша кафе навлиза в стомаха, след това в кръвта, а оттам в мозъка. Там той действа върху различни рецептори и инхибира обратното захващане на невротрансмитери.

Вещества като допамин и норепинефрин дават енергия, жизненост, отлично настроение и висока производителност. Косвено подобряват паметта и спомагат за ускоряване на мисловните процеси. Кофеинът удължава този ефект. В резултат на това чаша кафе сутрин не само дава енергия, но също така помага да повишите бдителността, продуктивността и дори да увеличите интелигентността си.

Ако имате гастрит, язва или друго стомашно-чревно заболяване, тогава преди да възобновите навика да започвате деня с кафе, по-добре е да се консултирате с лекар. Кафето стимулира производството на киселина, а това може да предизвика обостряне на стомашно-чревни заболявания или тяхното по-тежко протичане.

Избягвайте кафето по време на бременност и кърмене. То влияе отрицателно върху развитието на плода, преминава в кърмата и пречи на развитието на вече родено дете, а по време на бременност увеличава риска от развитието на патологии и спонтанен аборт. Много по-безопасно е за майката и бебето напълно да се въздържат от кафе по време на бременност и кърмене. 

Механизмът на действие на кафето върху тялото е подобен на действието на цигарите. Това означава, че с течение на времето трябва да приемате все повече и повече кафе, за да постигнете същия ефект. Ако се откажете изведнъж от този навик е възможно да изпитате апатия, раздразнителност, сънливост и намалена продуктивност.

Вместо кафе: 3 полезни напитки, които одобряват и топят мазнините в корема

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес