Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо бързото сваляне на холестерола е нежелателно?

03 октомври 2024, 07:35 часа

Някои похвати за понижаване на лошия холестерол (LDL) включват промени в начина на живот като, например, редовно практикуване на физически упражнения, увеличаване на консумацията на разтворими фибри и ежедневно пиене на зелен чай. Желателно е в менюто си да дадете предимство на консумацията на плодове, зеленчуци и морска риба, готвене с натурални сосове, печене на скара или задушаване на пара.

При повечето хора високите нива на лошия холестерол се дължат на храни, богати на наситени и трансмазнини, като тлъсти меса, пълномаслени млечни продукти, пици, сладкиши или пържени храни, съчетани със заседнал начин на живот.

Кардиологът д-р Ана Луиза Лима, завеждаща Коронарното отделение на болница „Санта Жоана“ в столицата на бразилския щат Пернамбуко - град Ресифе, ни дава следните съвети.

Още: Кардиолог: Този алкохол понижава лошия холестерола

Високата степен на лошия холестерол го натрупва в артериите. Така се образуват плаки, увеличавайки рисковете от сърдечно-съдови заболявания. Разбира се, резките промени в степента на този холестерол – независимо нагоре или надолу, не въздействат благотворно. Желателни са плавните, постепенни изменения. Някои съвети за плавно понижаване на лошия холестерол са следните.

1. Редовно спортуване

Аеробните упражнения като плуване, бягане, ходене, водна аеробика или колоездене са най-добрите възможности за намаляване на LDL-холестерола в кръвта. Затова се препоръчва да практикувате физическа активност от 30 до 40 минути на ден, поне 3 пъти седмично , с умерена или висока интензивност.

2. Храни, богати на фитостероли и фитостаноли

Още: Учен: Това е най-добрият зеленчук в борбата с високия холестерол

Ежедневното консумиране на храни, богати на фитостероли и фитостаноли - плодове, зеленчуци, ядки, растителни масла и зърнени продукти, помага за намаляване на LDL-холестерола, наречен „лош“.

3. Повече фибри

Диета, богата на разтворими фибри, като овесени трици, ечемик и бобови растения, помага да се увеличи елиминирането на холестерола в изпражненията чрез жлъчни киселини. Когато фибрите ферментират в червата, възпрепятстват образуването на холестерол в черния дроб. Затова се препоръчва да се консумират поне 3 до 5 порции пресни зеленчуци и плодове на ден - ябълки, круши, банани, зелен фасул, спанак, които са богати на фибри.

Още: Лекар: Тази евтина храна чисти кръвта от холестерола, възрастните хора трябва да я ядат всеки ден

4. Пробиотични храни

Пробиотиците са живи микроорганизми, които се срещат естествено в червата и идват от източници като кисело мляко или хранителни добавки, осигурявайки повишен имунитет и подобрен чревен транзит. Освен това, тези микроорганизми могат да допринесат за понижаване на общия холестерол, ако се консумират ежедневно.

5. Зелен чай всеки ден

Зеленият чай помага за регулиране на холестерола поради мощния си антиокислителен ефект. За целта този чай трябва да се пие между 2 и 4 чаши на ден. Но за хората, които страдат от високо кръвно, препоръката е максимум 3 чаши.

Още: Лекар: Това са най-необичайните симптоми на висок холестерол

6. Здравословни мазнини

Храни, богати на омега-3 - особено сьомга, сардини, скумрия и риба тон, помагат за понижаването на „лошия“ холестерол и насърчават повишаването на „добрия“, действайки като сърдечно-съдови протектори. Други храни, които съдържат омега-3, са ленено масло, пшеничен зародиш, орехи.

Избягвайте наситени мазнини, присъстващи в тлъсти парчета месо, масло, колбаси и пълномаслени млечни продукти, както и трансмазнините в пържени и преработени храни, като готови закуски, маргарин, торти, пайове и сладкиши.

7. Повече чесън

Чесънът понижава лошия холестерол (LDL) и триглицеридите в кръвта, като възпрепятства тяхното окисляване; по този начин намалява риска от атеросклероза. Една скилидка чесън на ден обикновено е достатъчна, за да регулира нивата на холестерола.

Още: Как гроздето влияе на кръвната захар и холестерола?

8. Пийте сок от патладжан

Сокът от патладжан е отлично средство за понижаване на високия холестерол, защото съдържа антиокислителни вещества като насунин и антоцианини. За да приготвите сок от патладжан, наблягайте на кората, където се намират повечето от веществата с антиокислителни свойства. Смесвате ½ патладжан със сока от 2 портокала и пиете всеки ден на гладно.

Внимание! Тази статия е само за информация. Пазете се от самолекуване и винаги се допитвайте до медик-специалист!

Източник: TuaSaude

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес