Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо възрастните хора ТРЯБВА да ядат череши?

07 юни 2024, 09:00 часа

Черешите имат едно много важно свойство, за което малко хора знаят. Руския диетолог д-р Марина Макиша споделя, че този плод не само ще ви зарадва със своя сочен вкус, но и ще ви помогне да възстановите съня си.

Защо черешите са задължителни за възрастните хора?

Черешите съдържат мелатонин. Този хормон е отговорен за "превключването" на циклите сън-събуждане в тялото. Освен това значително подобрява качеството на нощната почивка, подчертава лекарят.

Ягоди или череши - кой плод е по-добър за диабетиците

Вишните също имат тези свойства, отбелязва д-р Марина Макиша. Нейният колега д-р Сергей Агапкин добавя, че този плод задължително трябва да се яде от хора над 60 години.

“Именно в напреднала възраст хората най-често страдат от безсъние. Сладките череши в този случай действат като естествено хапче за сън. Те са едни от най-здравословните сезонни плодове, които идеално ще допълнят вашата диета”, казва експертът.

Други ползи от черешите

Черешите са популярни заради вкуса си, но имат и ползи за здравето – например предпазват от оксидативен стрес, намаляват възпалението, намаляват риска от диабет, подобряват когнитивната функция и дори имат противоракови свойства. Това е доказано в едно от проучванията, резултатите от които са публикувани в списание Current Nutrition & Food Science.

Тръпчивите череши са с по-високо съдържание на биологично активни вещества, но консумацията дори и на сладки вишни или череши има и положителен ефект върху здравето. Тръпчивите череши помагат за подобряване на възстановяването на мускулите от мускулни увреждания, свързани с упражнения, добавят експерти.

В друга научна статия учените казват, че цялостната консумация на плодове и зеленчуци е свързана с по-ниска честота на дегенеративни заболявания като сърдечно-съдови проблеми и някои видове рак, съобщава още електронното издание. Биоактивните фенолни съединения играят роля в това. Проучването също така съобщава, че яденето на череши може да намали нивата на сърдечно-съдови заболявания и хронични заболявания. Това се обяснява с наличието на антиоксиданти и полифеноли в сладко-киселия плод, за които вече е доказано много благоприятно въздействие върху организма.

Изследователите добавят, че яденето на череши може също да помогне за облекчаване на неврологични и сърдечно-съдови заболявания. Според екипа от учени ползите за здравето от включването на череши в диетата се дължат на разнообразието от полифенолни съединения, витамини и каротеноиди, които съдържат, допълва още изданието.

По колко череши и кога могат да се ядат при диабет?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес