Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо трябва да консумираме масло от тиквено семе?

06 февруари 2021, 14:16 часа

Маслото от тиквени семки се нарича още „черно“ или „зелено“ злато заради полезните му свойства. То се използва не само за медицински цели. Овкусените с него ястия имат отличителен вкус и аромат.

Тиквеното масло съдържа витамини А, В1, В2, В6, С, Е, К, Р, РР, фосфолипиди, каротеноиди, токофероли, флавоноиди, както и желязо, магнезий, цинк, селен, калий, калций и други полезни елементи. Основното предимство на маслото от тиквени семки е наличието в състава му на полиненаситени мастни киселини: витамин F, Омега-3 и Омега-6 мастни киселини.

Защо трябва да го консумираме?

Тиквеното масло влияе върху процесите на храносмилане и усвояване на хранителните вещества от храната, която консумираме. Съдържащите се в него ненаситени мастни киселини, флавоноиди и фосфолипиди подобряват функциите на жлъчката. 

Маслото от тиквено семе подпомага функцията на черния дроб и облекчава възпалението в него.

При гастрит и язва то съдейства за зарастване на раните в лигавицата и за нормализиране нивата на киселинността.

Маслото от тиквени семки е леко слабително средство. То е изключително полезно за функционирането на сърцето и запазване целостта на кръвоносните съдове.

Този безценен продукт също така неутрализира вредното въздействие на свободните радикали. Съдържащите се в него витамини и микроелементи спомагат за нормализиране на сърдечния пулс. А ненаситените мастни киселини укрепват стените на кръвоносните съдове и предотвратяват запушването на артериите.

Маслото от тиквено семе е ефективно за лечение както на остро, така и на хронично възпаление на дихателната система - има лек отхрачващ ефект.

То помага за лечение на различни заболявания и нарушения в целостта на кожата, насърчава заздравяването на рани, намалява алергичните реакции, зачервяванията и обривите.


Тиквеното масло е отлично средство за засилване на имунитета. То повишава устойчивостта на организма към инфекции и вируси, намалява интензивността на хроничните заболявания.

Маслото е ценен помощник на пикочно-половата система. Има лек диуретичен ефект и се бори с възпалителни процеси, провокиращи бъбречни заболявания.

Помага при очни заболявания. Освен това облекчава подпухналостта, подобрява зрителната острота, укрепва ретината.

Маслото от тиквени семки, подобно на тиквените семки, е добре известно антихелминтно средство. За да се отървете от паразитите, приемайте по чаена лъжичка масло от него два пъти на ден - половин час преди хранене или час след това.

Тиквеното масло се използва при възстановяване от хронични заболявания и след хирургични интервенции - в случая дори се препоръчва да се консумира ежедневно в продължение на 1 година.

Това масло е много полезно за здравето на мъжете. То облекчава възпалението и има противотуморни ефекти. Оказва положителен ефект върху ерекцията и производството на сперматозоиди.

Маслото от тиквени семки се препоръчва и за деца -приложено външно срещу обриви от пелени, зачервяване, дразнене и ухапвания. А с въвеждането на допълващи храни и растителни мазнини, тиквеното масло може да се добавя към зърнените бебешки каши.

Този безценен продукт помага при чупливи нокти и косопад. Приложено външно изравнява тена, подобрява метаболитните процеси в кожните тъкани, предпазва от вредни радикали и забавя процесите на стареене.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес