Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За вредите от липосукцията

18 юни 2012, 09:56 часа

Хирургическите намеси се превърнаха в нещо нормално за дамите, които искат да изглеждат модерни и красиви. Било то хиалоронова киселина в устните, или силикон в гърдите, такъв вид корекции вече са достъпни за голяма част от жените. И както всяко нещо си има предимства и недостатъци, така и разкрасителните процедури, включващи скалпел и лекарски екип, също имат своите вредни страни. Оказва се, че липосукцията може да увеличи мазнините около корема, но редовните физически упражнения пречат на това, сочи бразилско изследване.

В проучването са взели участие жени, които са се подложили на липосукция, но не са се занимавали със спорт. Оказва се, че половин година след операция те натрупват висцерални мазнини, предаде БГНЕС. За щастие, този негативен ефект може да бъде избегнат, тъй като при дамите, които са тренирали здраво, негативната тенденция не се наблюдава.

Получените данни показват, че докато липосукцията отстранява подкожните мазнини, тялото ги компенсира като ги увеличава на други места. Висцералните мазнини са далеч по-вредни за човека, отколкото подкожните. Те съдействат за развитието на метаболичния синдром, чиито симптоми са високо кръвно налягане, нездравословно равнище на холестерин. Всичко това увеличава риска от сърдечно-съдово заболявания и затлъстяване.

Учените от Университета Сао Пауло смятат, че пациентите след липосукция, трябва да бъдат информирани за възможното компенсаторно увеличаване на висцералните мазнини.

Редактор: Десислава Симова

Весела Софева
Весела Софева Отговорен редактор
Новините днес