Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво служат надбъбречните жлези

23 февруари 2024, 01:58 часа

Въпреки че мнозина може би не осъзнават, надбъбречната жлеза е един от най-важните органи в човешкото тяло. Нейната роля обхваща някои от най-интересните и едновременно с това, популярни процеси в организма, които оказват ключово влияние.

Функциите на надбъбречната жлеза

За да разберем функциите на тази част от организма, трябва да се запознаем с това, къде се намира и как функционира. Надбъбречната жлеза е наистина особен орган, представляващ двойка ендокринни жлези.

Анатомично те са разположени точно върху горната предна част на двата бъбрека, около нивото на 12-ия гръбначен прешлен. Тежат около 4-5 грама и са съставени от две части - сърцевина (медуларна част) и кора (кортикална част), всяка отговаряща за производството на различни видове хормони.

Стрес, наднормено тегло и надбъбречни жлези - връзката между тях и как да се реши проблемът

Това е ключовата функция на надбъбречната жлеза - производството и регулацията на някои от най-важните хормони в тялото.

Хормоните, произведени от надбъбречната жлеза и техните функции

Надбъбречната жлеза е обект на изследвания в продължение на десетилетия, и днес се счита, че тя регулира над 50 различни хормона. Двете отделни части - вътрешната и външната, произвеждат разнообразни вещества в тялото.

бъбреци

Вътрешната част, или медулата, произвежда адреналин и норепинефрин, които активизират тялото в стресови ситуации. Кората, външната част, се дели на три части, всяка отговаряща за синтеза на различни хормони, като кортизол и тестостерон.

Хипофункция и хиперфункция на надбъбречната жлеза

Двете най-често срещани състояния на дисбаланс при надбъбречната жлеза са хипофункция и хиперфункция.

Как тялото ни сигнализира за ниски нива на кръвна захар?

  • Хипофункцията, или намалената функция, води до по-малко произвеждане на хормони, което може да предизвика различни заболявания като болестта на Адисон. Този дисбаланс обикновено се лекува с прием на хормони.
  • Хиперфункцията, от друга страна, представлява състояние, при което жлезата произвежда прекомерно количество хормони, което може да доведе до синдром на Кушинг и други проблеми.

Надбъбречна умора

Надбъбречната умора е важно състояние, което засяга функционирането на надбъбречните жлези. Това се проявява често в нашия съвременен начин на живот, като висок стрес и неправилна готовност за действие играят роля.

Лекар посочи какви рискове крие недостигът на този хормон

Симптомите на надбъбречната умора включват болки в тялото, умора, ниско кръвно налягане, раздразнителност и дори ниско либидо. Важно е да се отбележи, че надбъбречната умора не винаги се диагностицира навреме, което може да доведе до сериозни проблеми с цялата надбъбречна система и влияние върху имунната система, метаболизма и сърдечно-съдовото здраве.

Надбъбречната жлеза, въпреки своя малък размер, изпълнява ключова роля в регулацията на хормоните и поддържането на баланса в човешкото тяло. Разбирането на функциите и потенциалните проблеми с надбъбречната жлеза са от съществено значение за поддържане на оптималното здраве и благосъстояние на организма.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес