Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В това количество медът не е вреден

08 октомври 2024, 16:20 часа

Медът е силен алерген. Освен това алергията към този продукт може да се появи на всяка възраст, независимо дали сте имали такава преди. Ето защо той трябва да се консумира с повишено внимание. Изданието The Health Site посочва точното количество от този продукт, което може да се консумира без вреда за здравето.

Консумация на мед - в какво количество не е вредна 

Възможно ли е да се яде много мед наведнъж? Всеки млад и напълно здрав човек може да яде не повече от 2-3 супени лъжици мед на ден без вреда за здравето. А за хора с определени заболявания това количество по принцип трябва да се сведе до една лъжица, съобщава изданието.

При какви заболявания медът е полезен? 

Медът трябва да се консумира в стриктна дозировка от хора с диабет, затлъстяване, хипертония и атеросклероза. А страдащите от алергия, дори и да не са алергични към този продукт, могат да ядат не повече от половин чаена лъжичка на ден.

Какви заболявания лекува медът?

Медът отдавна се използва като домашен лек за определени заболявания. Например, консумацията на 1 лъжица от този продукт се препоръчва при кашлица. Изследванията показват, че продуктът може да помогне за облекчаване на състоянието. Въпреки това, медът никога не трябва да се дава на бебета под една година, тъй като може да съдържа бактерии, които причиняват детски ботулизъм, съобщава още изданието.

В древен Египет медът е използван за по-бързо зарастване на рани и предотвратяване на инфекции. През 2015 г. е публикувано изследване във Washington Post, в което учени доказват, че медът действа по-ефективно от традиционните антисептици. Особено при лечение на изгаряния.

Този ефект може да се дължи на антибактериалните и противовъзпалителните свойства на меда. По-специално, съдържа чеснова киселина и кверцетин, които действат като антисептици. 

Можете ли да наддадете на тегло, ако всеки ден ядете мед?

Медът съдържа повече калории на порция, отколкото съдържа същото количество захар. 1 чаена лъжичка захар съдържа 16 kcal, докато 1 чаена лъжичка мед съдържа 21 kcal. Освен това, медът, подобно на сиропа от агаве, когато се добавя към печива, е просто друг вид добавена захар. Трябва да се третира като всички добавени захари, казва диетологът на Consumer Reports Ейми Кийтинг. Тоест внимателно го въведете в диетата и намалете консумацията до минимум.

"Това означава, че наистина можете да наддадете на тегло от мед. Ето защо, когато сте на диета, добавянето му към вашата диета не е рационално", казва още диетологът.

Лекар: Яжте меда само така, за да не вдига кръвната захар, здравен съвет за деня, 17 септември 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес