Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Италия готвят затвор за родители, принуждаващи децата си да са вегани

11 август 2016, 09:06 часа

В италианския парламент официално беше внесен законопроект, според който родители, които налагат веганска диета на малките си деца, могат да влязат ефективно в затвора за до 6 години, предаде BBC.

Законопроектът е дело на „Форца Италия”, която беше създадена от Силвио Берлускони, а самото предложение е внесено от Елвира Савино. В мотивите на законопроекта Савино представя статистика със случаи на приети в болница малки деца заради веганска диета. Статистиката на Савино е само за последните 18 месеца.

Една от основните опасности при веганската диета е липсата на витамин B12. Дори Американската асоциация на диетолозите, която счита, че и малките деца могат да живеят в режим „веган”, предупреждава, че трябва да се наблюдава и да има достатъчно голям прием на B12.

Самата Савино посочва директно, че няма проблем да си веган, когато си информиран възрастен човек, но не и когато става въпрос за дете. Веганската диета всъщност представлява дефицит на цинк, желязо, витамин D, витамин B12 и Омега-3 мастни киселини. Депутатът иска затвор за срок от до 4 години, ако дете се разболее хронично заради веганска диета и 6 години в случай на смърт.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес