Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Това е най-добрият зеленчук за хората с високо кръвно

11 май 2023, 11:47 часа

Консумацията на един зеленчук и на сок от него понижава кръвното налягане. Освен това веществата, съдържащи се в него, значително забавят растежа на раковите тумори. Те имат способността да възпрепятстват развитието на деменция, според учени, цитирани от Daily Mail. Експертите стигат до тези заключения на базата на дългогодишни изследвания.

Най-добрият зеленчук при високо кръвно 

Лечебният ефект на цвеклото се дължи на голямото количество нитрати в него - те са почти 20 пъти повече от тези в останалите зеленчуци.

След провеждане на поредица от проучвания австралийски и британски учени стигат до извода, че 500 милилитра сок от цвекло на ден съдейства за значително понижаване на кръвното налягане.

Учени разкриха какво се случва с кръвното на хората, които ядат шоколад

Това се дължи на превръщането на нитратите в азотен оксид - той отпуска и разширява кръвоносните съдове. Това от своя страна води до подобрена циркулация на кръвта, което се отразява положително на тялото при хипертония.

Изводът на изследователите е, че редовната консумация на сок от цвекло може да намали смъртните случаи от сърдечни заболявания с 10 процента.

Този зеленчук трябва да присъства и в диетата на спортистите заради нитратите в състава си. В комбинация с антиоксидантите в състава на зеленчука, те намаляват количеството кислород, необходимо на мускулите. Това е важен фактор за повишаване на физическата издръжливост.

Какво е нормалното кръвно според възрастта - всеки трябва да знае това

Бетацианинът, на който се дължи типичния червен цвят на цвеклото, забавя растежа на раковите клетки на простатата и гърдата с 12,5 процента.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес