Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Това е идеалната продължителност на съня, която удължава живота

24 април 2023, 19:20 часа

Липсата на сън е свързана с множество здравословни състояния, съкращаващи продължителността на живота, като сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, високо кръвно налягане, диабет и инсулт. За да удължите живота си, е много важно да спите достатъчно, според учените от NIH от Обединеното кралство.

Колко часа сън допринасят за удължаване на живота?

"Ако не получавате достатъчно качествен сън, още със ставането няма да се чувствате отпочинали или бодри. Чувството на летаргия може да продължи през целия ден", споделят експертите Националният институт за сърцето, белите дробове и кръвта във Великобритания. Те идентифицират два основни вида сън: REM (бързо движение на очите) и Non-REM.

Втората фаза е известна като „дълбок сън“, а първата като фазата, в която когато човек сънува. Лишаването от сън също е свързано с депресия. 

Лекар разкри защо много хора умират в съня си

Д-р Даниел Крипке и неговият изследователски екип извършват проучвания в тази област. За период от 6 години те успяват да привлекат повече от един милион участници.

Д-р Крипке и неговият екип от Калифорнийския университет стигат до следния извод - те установяват, че седем часа сън е оптималното време, необходимо на човек, за да живее по-дълго. Изненадващо, сънят повече от седем часа се свързва с по-кратък живот.

Сънят под пет часа и половина е вреден за човешкото здраве. Учените поясняват, че когато човек по-малко от седем часа сън на нощ, той се лишава от сън.

„Например, ако губите два часа сън всяка нощ, ще имате 14 часа лишаване от сън за една седмица“, обясняват учените.

Щипка от тази подправка ще ви избави от безсънието

Те поясняват, че по-продължителният сън през почивните дни може да наруши ритъма на сън и бодърстване.

Как да си осигурим качествен сън?

Най-важното е да отделяте достатъчно време за сън всяка вечер и да подобрите навиците си, свързани с него. Това означава да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден дори през почивните дни.

Един час преди лягане трябва да отделите време за почивка, тоест да не се излагате на ярка изкуствена светлина от екраните на компютри, телевизори и мобилни устройства.

Ако страдате от безсъние и косопад, яжте по 2 лъжици от това

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес