Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тези симптоми на цироза често се бъркат с други заболявания

15 април 2023, 07:53 часа

Някои от симптомите на цироза често се пренебрегват, тъй като могат да бъдат объркани с много по-малко сериозни състояния.

Цирозата се характеризира с белези в черния дроб, които се появяват в резултат на дълготрайно увреждане на органа. Появата им пречи на този орган да функционира нормално и с течение на времето това може да доведе до чернодробна недостатъчност. Това твърдят експерти от Медицинския факултет на Джон Хопкинс.

Учените споделят, че четири симптома на цироза на черния дроб могат да бъдат объркани с други, по-малко сериозни заболявания.

Това е най-вредната ядка за черния дроб, внимавайте с нея

Симптомите на цироза, които често се бъркат с други заболявания 

Сърбеж по кожата, загуба на апетит, лесно образуване на синини, ниски нива на енергия с бързо настъпваща умора - тези симптоми могат да варират при всеки човек. В началния етап цирозата може да се развие почти безсимптомно. Всъщност, за да откриете заболяването навреме, трябва да се консултирате с лекар, ако имате някакви здравословни проблеми, съветват експертите.

С напредването на цироза симптомите стават по-специфични.

„Натрупване на течност в корема (асцит), камъни в жлъчката, пожълтяване на кожата и очите (жълтеница), бъбречна недостатъчност, загуба на мускулна маса, паякообразни вени по кожата, състояния на объркване поради натрупване на токсини в кръвта - това се симптомите, които се проявяват при напредване на заболяването", поясняват още учените.

Лекар: Тези симптоми издават, че токсините от черния дроб са засегнали мозъка

Важно: Статията не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес