Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха какво ще случи с черния ви дроб, ако всеки ден ядете сирене

03 май 2023, 13:08 часа

Много хора избягват консумацията на сирене заради високото съдържание на калории в него. Въпреки това сирена като чедър, бри или пармезан могат да подобрят здравето.

Какво ще се случи с черния ви дроб, ако всеки ден ядете сирене?

Изследователи от Тексаския университет A&M в САЩ са доказали, че сиренето съдържа съединение, наречено спермидин , което предотвратява възпроизвеждането на увредени чернодробни клетки.

Това предотвратява развитието на цироза на черния дроб - натрупване на лезии, което се наблюдава при много заболявания на този орган. Също така, сиренето може да се превърне в средство за предотвратяване на хепатоцелуларен карцином - най-честата форма на рак на черния дроб.

Учени: Това е най-доброто сирене за сърцето

По време на експеримента учените изложили мишки на компоненти със спермидин. Оказва се, че този вид терапия увеличава продължителността на живота им с 25%. От гледна точка на хората, този ефект трябва да се равнява на продължителност на живота от 100 години. Експериментите показват, че всяко количество спермидин е полезно.

Допълнителни изследвания ще помогнат да се разбере дали това вещество може да се използва като съставка в хранителни добавки. Изследователите също са доказали, че редовната консумация на гъби, соя, боб, царевица и пълнозърнести храни може да подобри продължителността на живота. Но те не пропускат значението и на следните препоръки за удължаване продължителността на живота като намаляване на общия калориен прием, ограничаване на консумацията на аминокиселината метионин в месото и други продукти, както и на лекарството рапамицин. Всичко това работи в хода на експерименти върху животни.

Лекар: Това е най-вредното сирене за диабетиците

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес