Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха какво ще се случи с мозъка ни, ако пием по няколко чаши кафе дневно

21 април 2023, 11:33 часа

Кафето е една от най-популярните напитки в света. Световното потребление на тази напитка възлиза на повече от девет милиарда килограма годишно. Поради тази причина е изключително важно да се разберат всички възможни последици за здравето от консумацията на кафе. Това споделя проф. Кити Фам.

Кафето и въздействието му върху мозъка

Ново проучване на учени от Университета на Южна Австралия показва, че твърде голямо количество кафе може да бъде пагубно за здравето на мозъка.

В най-голямото по рода си проучване изследователите установиха, че повишената консумация на кафе е свързана с по-малък общ обем на мозъка и повишен риск от деменция.

Учени: Тази напитка замества кафето и чисти холестерола от кръвта

Проучване на австралийския медицински център UniSA към SAHMRI (Институт за здраве и медицински изследвания на Южна Австралия) и екип от международни изследователи оцени мозъчните ефекти на кафето при 17 702 участници в Biobank UK (на възраст от 37 до 73 години). В резултат на това е установено, че тези, които пият повече от шест чаши кафе на ден, имат 53% повишен риск от развитие на деменция.

Водещият изследовател на UniSA д-р Кити Фам каза, че проучването предоставя важна информация за общественото здраве.

„Това е най-изчерпателното изследване на връзката между кафето, измерванията на обема на мозъка, риска от деменция и риска от инсулт. Това е и най-мащабното проучване, обхващащо обширни данни от изображения на мозъка и широк набор от объркващи фактори.

Кардиолог разкри как е правилно да се пие кафе при високо кръвно

„Вземайки предвид всички възможни промени, ние постоянно откриваме, че по-високата консумация на кафе е значително свързана с намален обем на мозъка – всъщност пиенето на повече от шест чаши кафе на ден може да ви изложи на риск от мозъчни заболявания като деменция и инсулт", споделя експертът.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес