Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха какво ще се случи с кръвната ви захар и холестерола, ако ядете често леща

22 май 2023, 20:31 часа

Напълно незаслужено лещата е пренебрегвана от много хора и те не я включват в диетата си. Други я обичат, но въпреки това я включват по-рядко в менюто си. Но тя се оказва задължителна за хората с определени заболявания. До този извод стигат канадски учени от университета в Гуелф. 

Изследователите стигат до извода, че лещата подобрява функцията на щитовидната жлеза, както и на сърдечно-съдовата система. В експеримента, проведен от тях, са участвали 24 души - всички те са консумирали смес от ориз с леща и картофи с леща. В продължение на една седмица в диетата им е бил включен само ориз или картофи.

Какво ще се случи с кръвната ви захар и холестерола, ако ядете леща? 

Седмица след началото на проучването, учените стигат до извода, че лещата подобрява значително нивата на кръвната захар и кръвното. Консумиращите ориз и леща имат 20% по-ниски нива на захар от тези, които ядат само ориз. При групата, консумирала леща и картофи се наблюдават 35% по-ниски стойности на кръвната захар и кръвното налягане.

Професионален готвач издаде как се готви най-вкусната леща яхния

Учените обобщават, че хората, страдащи от заболявания на ендокринната и сърдечно-съдовата система, трябва да ядат по-често леща.

В нейния състав влиза голямо количество нишесте, естествена захар, омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини. Тя е изключително богата на микроелементи като магнезий, калий и желязо. Фибрите, съдържащи се в нея, подобряват храносмилането. Освен това те предпазват от рак на дебелото черво.

Лещата е много полезна за жените - консумирайки само една порция от нея, те могат да си набавят до 90% от дневната доза от фолиева киселина, известна като витамин В9. Тя е  необходима не само за бременните жени за правилното формиране на плода, но и за всяка жена.

Подправката, БЕЗ която лещата няма да е толкова вкусна

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес