Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: При тези хора алкохолът ускорява деменцията с няколко години

13 юни 2023, 19:24 часа

Ново проучване установи, че алкохолът може да ускори развитието на деменция при определени хора.

Деменция и алкохол - каква е връзката

Хора, които са генетично предразположени към болестта на Алцхаймер - най-често срещаната форма на деменция, могат да се изложат на повишен риск от когнитивен спад, ако пият прекомерно.

Разстройството, свързано с употребата на алкохол, ускорява скоростта на прогресиране на деменция, когато се комбинира с генетично предразположение.

Лекар: Ако ви се ядат тези храни, това може да издава деменция

„Консумацията на алкохол на фона на генетична предразположеност към болестта на Алцхаймер води до напредване на заболяването с няколко месеца или няколко години“, споделя неврологът Александра Алехина, коментирайки изследването.

Наблюдавайки мишки, новото проучване сравнява състоянието на гризачи, които са били многократно изложени на вредите от алкохола в продължение на няколко месеца, с контролни субекти.

„Започнахме да наблюдаваме когнитивно увреждане при мишки, третирани с алкохол, около два месеца преди те нормално да развият тези увреждания“, споделят учените. 

Лекар: Това са най-ранните симптоми, които показват, че мозъкът е увреден от деменция

Те отбелязват, че излагането на алкохол е свързано с широко разпространени промени в генната експресия в префронталния кортекс. По-конкретно, мишките, изложени на въздействието на алкохола, имат по-висока експресия на гени, свързани с невронна възбудимост, невродегенерация и възпаление.

"Анамнеза за повтаряща се алкохолна интоксикация допринася за когнитивно увреждане. Докато това проучване е фокусирано върху фамилната обремененост при деменция, планът за бъдещи изследвания е да се проучи дали алкохолът влияе върху появата и прогресията на спорадичната болест на Алцхайме", споделя лекарят.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес