Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени откриха как диабетът влияе на мозъка

19 януари 2024, 14:02 часа

Диабетът е заболяване, което засяга не само фунцкията на бъбреците, сърцето и черния дроб, но и на мозъка. Хората със заболването от тип 2 са с по-висока слонност да получат мозъчна дегенерация. До този извод са стигнали американски учени от Университета на Пенсилвания.

Изследователи от Съединените щати са установили, че пациентите с най-тежката форма на заболяването имат намаление на количеството на мозъчната тъкан, което е открито с помощта на ЯМР изображения. Тези хора са имали по-малък обем на мозъчната тъкан от тези с умерен диабет тип 2, дори ако са поддържали кръвното си налягане под контрол с лекарства, съобщава изданието The Health Site.

Как диабетът влияе на мозъка?

Хората, които са били диагностицирани със заболяването преди повече от 15 години, са имали по-малко сиво вещество в сравнение с тези, които са били диагностицирани преди 4 години или по-рано. За всеки 10 години заболяване, мозъците на диабетиците стареят с две години по-бързо от мозъците на здрави хора. 

Ендокринолог разкри кое мляко намява и кое увеличва риска от диабет

Учените са на мнение, че това се дължи на намаления приток на кръв към мозъка, което също излага диабетиците на по-голям риск от инсулт. Освен това проблемите с нивата на кръвната захар са свързани със сърдечни заболявания и лошо кръвообращение на пръстите на ръцете и краката. Въпреки това, в последното проучване експертите са изследвали 614 пациенти с диабет и са открили друг начин, по който болестта атакува мозъка.

В допълнение към вече добре познатия съдов път, има невродегенеративен път, тоест намаляване на обема на мозъка. Нашият мозък губи до 2 кубически сантиметра обем с напредване на възрастта и това е нормално, но при пациенти с диабет тип 2 тази цифра се удвоява.

Коментираното заболяване е опасно поради своите „късни” усложнения, които водят до инвалидност и съкращаване на живота. Диабетиците развиват усложнения като:

  • Нефропатия, придружена от развитие на хронична бъбречна недостатъчност. 
  • Ретинопатията е увреждане на кръвоносните съдове на очите, водещо не само до намалено зрение, но и до слепота.
  • Диабетно стъпало. 
  • Ангина пекторис и инфаркт на миокарда с увреждане на сърдечните съдове.
  • Полиневропатия.
  • Удар
  • Деменция.

За диабетиците е важно да посещават веднъж годишно специалисти като офталмолог, хирург, невролог, за да определите ранните признаци на развитие на усложнения и да предприемат превантивни мерки за предотвратяване на тяхното прогресиране.

Лекар: Този необичаен симптом с краката издава диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес