Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Хората, които живеят на тези етажи, са с по-висок риск от някои заболявания

13 март 2023, 15:36 часа

Учени от Норвегия успяха да направят интересни заключения за това как етажа, на който живеем се отразява на здравето ни.

На кой етаж е най-добре да живеем?

Според резултатите от проучването, което е публикувано в hindawi.com, няма „идеален“ етаж, но все пак е установено как различните етажи влияят върху здравето ни. Височината от земята, на която човек прекарва повече време, значително влияе върху благосъстоянието и може да се превърне в обяснение за неизправностите на тялото, които понякога се появяват без причина при хората.

Учени направиха откритие за олиото, което ще ви изненада

И така, учените стигат до извода, че животът от първия до третия етаж е по-комфортен от гледна точка на психологически комфорт. Но животът на такава надморска височина е свързан с редица рискове: нарушен въздухообмен, сянка и влажност. Това води до появата на мухъл и гъбички в дома, които според учените могат да причинят бронхит, пневмония и различни алергични реакции при хората.

В допълнение, жителите на първите етажи са по-склонни от други да страдат от различни източници на замърсяване на земята - автомобилни изгорели газове, изпарения от асфалт и други покрития.

Експертите са на мнение, че животът на ниските етажи не е опасно за здравето, при положение, че жилищната сграда се намира на поне 200 метра от магистралата. Жителите на горните етажи са застрашени от повишено електромагнитно излъчване и вибрации, които засягат мозъка, кръвоносните съдове и нервната система.

Учени разкриха тайната на хората, които ядат много, но не напълняват

Хората, живеещи на високи етажи, са по-склонни от други да страдат от безсъние, главоболие, както и сърдечно-съдови заболявания, напрежение и психологически разстройства. В същото време абсолютно всички етажи имат предимства и недостатъци, а ефектът от височината върху здравето е доста индивидуален. В много европейските страни притежаването на жилище над 6-ия етаж се смята за непрестижно, а живеенето в него - дори за вредно за здравето.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес