Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Едва ли предполагате за тази вреда от маслото

03 май 2023, 13:20 часа

Любителите на сандвичи с масло и бъркани яйца с бекон за закуска трябва да внимават - изобилието от мастни киселини в диетата може да доведе до не само до затлъстяване, висок холестерол и проблеми с кръвното. 

Неочакван страничен ефект от маслото

Учените са установили: хората, които ядат масло, са изложени на риск от остеоатрит. Този продукт може да провокира болки в ставите. 

Киселините, съдържащи се в маслото, кокосовия орех, палмовите и животинските мазнини, оказват негативно влияние върху състоянието на хрущялите и ставите. Изводите на учените са публикувани в MedDaily.

Това са най-добрите масла, които свалят холестерола и предпазват сърцето

Наблюденията на учените показват, че постоянната консумация на мазни храни, водеща до повишаване на нивото на наситени мастни киселини, увеличава риска от увреждане на ставите. При подобно хранене има прогресивно отслабване на хрущялната тъкан, което прави ставите по-малко издръжливи. 

„Наситените мастни киселини отслабват хрущяла, увеличавайки риска от увреждане на хрущяла. Това води до остеоартрит“, съобщават изследователите.

Според тях, от този процес страдат най-вече опорните стави - коленни и тазобедрени.

Лекар: Това е най-вредното сирене за диабетиците

Учените предполагат, че опасното разрушаване на ставите, причинено от мастни киселини, може да се забави чрез употребата на антиоксиданти и лекарства за понижаване на холестерола.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес