Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трите най-често срещани причини, поради които попадаме в Спешното

09 февруари 2021, 22:05 часа

Всяка година в милиони хора се оказват в спешното отделение заради нараняване, според информация от Спешните центрове. От ужилванията на пчели до автомобилните инциденти, здравните работници в спешните отделения са видели какво ли не. И така, кои са най-често срещаните начини за нараняване на хората?

Падане от високо, особено, когато става дума за нефатални наранявания, подчертават от livescience.com. През 2018 г. около 29% от хората, които са отишли ​​в спешното отделение заради нараняване, са паднали. Най-често срещаният виновник са стълбите.

Нараняванията, свързани със стълби, са рискови особено за възрастните хора, които са предразположени да падат по-често от по-младите хора поради когнитивния спад и намаляването на физическата подвижност. Ако не поддържате физическа форма, започвате да губите част от баланса си.

Бебетата и малките деца също са особено уязвими от падане и нараняване, докато изследват заобикалящата ги среда и се учат да ходят. В проучване от 2012 г. на 285 бебета и малки деца, се оказва, че стълбите са най-честата причина децата да падат, последвано от търкаляне от леглото, падане от количките за пазаруване или изпускане от детегледачка.

Други причини за нараняване се различават значително в различните възрастови групи. Всичко зависи от възрастта. Например при деца на 5 и повече години често играта е причина за наранявания. Детските площадки, басейните, батутите и спортовете са само някои от най-честите причини за нараняване в тази група - по-често дори от наранявания, свързани със стълби. Например през 2018 г. катастрофи с велосипеди са пратили най-много деца на възраст от 5 до 14 години в спешното отделение.

Всяка година голям брой тийнейджъри и младежи (на възраст от 15 до 24 години) се нараняват, докато спортуват. Баскетболът и футболът са изброени като най-честите причини за нараняване за тази възрастова група, освен стълбите. На средна възраст, оборудването за тренировки влиза в списъка с причини за нараняване. По-голямата част от възрастните, които са получили медицинска помощ при падане, са се наранявали, докато тренират.

Това не означава, че трябва да спрем да играем или да тренирам. Спортът може да бъде наистина забавен за хората и те могат да си осигурят физическа активност по този начин. Има много предимства. Същото важи и за много други наши ежедневни дейности, които крият риск от нараняване, като каране на колело до работа и изкачване на стълби. Това не означава, че не трябва да го правим, просто има риск, свързан с това, заради което трябва да сме максимално бдителни.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес