Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три рецепти за бабини лекове, които борят зимните настинки само за ден

14 декември 2022, 09:59 часа

Зимата е вече тук, времето е все по-студено, а гриповете и настинките дебнат зад всеки ъгъл малки и големи, готови да развалят и предстоящите светли празници. 

Хапвайте орехи всеки ден, НО преди това правете това с тях

Аптеките са препълнени с лекарства и след посещение при лекар, ние сме запасени с нужните неща, за да оздравеем, но тялото ни никога не отказва подсилване и подпомагане и от прирорадата и от класическите традиционни рецепти, които са помагали на нашите баби и дядовци.

Една от най-полезните и често използвани от тях съставки, е градинският чай. Той е много полезен при различни инфекции, било то на гърлото или на стомаха, като помага и при понижаване на температурата, борба с настинки, облекчаване на болката в мускулите.

Градински чай с канела

Първо разтопете 2 лъжици захар и ги залейте с половин литър прясно мляко. Щом заври, махнете от котлона и добавете една ч.л. нарязани листа градински чай, с половин ч.л. канела.

Оставете да престои около 10 минути, прецедете и пийте по три пъти на ден. 

Ракия от градински чай

Накиснете 250 г листа от салвия в 1,5 л ракия, като оставите да престои три седмици, после прецедите и добавите 1,5 кг акациев мед.

Сега разлейте в стъклени бутилки и оставете да престои още три седмици.

Разклащайте през този период от време на време и след това пийте по малко веднъж на ден.

Чесън и 7 дафинови листа: Истинско чудо за дома

Тинктура от градински чай за профилактика

От градински чай вземете 20 нарязани листа и ги сложете в 100 мл 70 процентов спирт и тази смес оставете да престои на топло за месец.

Прецедете и налейте в бутилка, а после добавяйте по 10-15 капки в малко вода, сок или чай по три пъти на ден. Важно е да не се приема от деца и бременни.

 

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес