Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този зеленчук е истинска панацея при високо кръвно

07 март 2022, 16:40 часа

Половината от пациентите с артериална хипертония (високо кръвно налягане) не знаят за заболяването си. А половината от тези, които знаят, не се лекуват. Но също така е вярно, че само половината от хипертониците се лекуват правилно.

С по-висок риск са жители на големите градове както и любителите на солени храни, алкохол, хората, водещи заседнал начин на живот и хора с наднормено тегло.

10 неща, които да трябва да знаем, ако имаме високо кръвно налягане

Учените отдавна търсят просто и надеждно средство, което да помогне за предотвратяване на тежките последици от високото кръвно налягане и да подпомогне действието на лекарствата, които се предписват при хипертония. 

Според тях панацеята е  един "народен зеленчук". Става въпрос за цвеклото, което е богато на нитрати. Въпреки че сме свикнали да слушаме за опасностите от нитратите, този път те влизат в ролята на изцелител.

Какво се случва с тялото ни, ако всеки ден ядем по 1 глава ЦВЕКЛО

Богатият на нитрати сок от червено цвекло понижава систоличното кръвно налягане с 4,5 mmHg, веднага след приема му, съобщават учените. Вярно е, че ефектът не трае твърде дълго: той достига своя пик след 5 часа, но след 24 часа не остава и следа от полезните вещества в тялото.

Учените се позовават на няколко проучвания вече, които потвърждават ефекта на сока от цвекло върху човешкото тяло, както при здрави млади хора, така и при тези, които страдат от хипертония. 

3-те най-полезни закуски за хората с високо кръвно

Ако искате да усилите ефекта на сока от цвеклото, разредете го със сок от грейпфрут.

Важно: Статията е с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар и с диетолог!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес