Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са най-честите причини за появата на хранителни проблеми

13 март 2024, 05:40 часа

Хранителната дисфункция е състояние, при което нормалните процеси на храносмилане и усвояване на храната от организма се нарушават. Тя може да засегне различни части на храносмилателния тракт, включително устата, стомашно-чревния тракт и дори жлъчните пътища.

Причините за хранителните нарушения са много и могат да включват хранителни алергии или непоносимости, инфекции, храносмилателни нарушения, хронични заболявания като запек и храносмилателни разстройства и други.

Още: Елементарна техника за справяне с болките в гърба

Една от най-честите форми на хранителна дисфункция е храносмилателното разстройството, което може да се прояви със симптоми като газове, подуване, болки в корема, диария или запек. Това се дължи на затруднено или неефективно разграждане и усвояване на храната от организма.

Други форми на хранителни нарушения включват киселинно възпроизвеждане, болки в стомаха, нарушения на движението на храната през червата и затруднено изхвърляне на отпадъци. Тези симптоми могат да бъдат много дразнещи и да ограничат ежедневните дейности и качеството на живот на засегнатите лица.

Лечението на хранителната дисфункция обикновено включва промени в хранителния режим, прием на лекарства за облекчаване на симптомите, както и промени в начина на живот, като например отказ от лоши хранителни навици и упражнения за укрепване на мускулатурата на червата.

Още: Лекар: Не докосвайте тези храни, ако страдате от високо кръвно налягане

Важно е да се обърне внимание на симптомите на хранителни нарушения и да се консултира с лекар при необходимост, тъй като те могат да бъдат индикация за сериозни здравословни проблеми.

В редица случаи, промените в хранителния режим и начина на живот могат значително да подобрят състоянието на дисфункцията и да подобрят качеството на живот на засегнатите лица.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес