Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-сериозният признак за дефицит на витамин D

12 септември 2024, 09:32 часа

Недостигът на даден витамин може да изглежда като нещо обичайно, но може да доведе до множество неприятни странични ефекти - някои от които може да ви се отразяват ежедневно.

Още: 5 причини, поради които трябва да ядете повече черно грозде

Витамин D е един от тези ключови витамини, които могат да предизвикат усещане, че нещо не е наред. Лесно е да не обръщаме внимание на признаците за ниски нива на витамин D или да обвиняваме за тях нещо друго, но е много възможно субоптималният статус на витамин D да е в основата на вашите привидно несвързани симптоми.

Най-сериозният признак, че имате недостиг на витамин D

Макар че недостигът на витамин D може да предизвика различни симптоми, най-големият признак, че имате недостиг на този витамин, е умората и общото усещане за неразположение. „Ниските нива на витамин D допринасят за умората“, пише преди време клиничният лекар Б.Д. Хардик. „Но набавянето на достатъчни количества може да коригира този проблем.“

Изследванията са установили връзка между умората и ниските нива на витамин D. В проучване от 2019 г., публикувано в специализирано списание, е установено, че 90% от пациентите с множествена склероза също имат недостиг на витамин D. След като подобрили нивото на витамин D, качеството им на живот се подобрило и умората им отшумяла.

Болката и общото усещане за неразположение често са свързани с умората. Тези симптоми, заедно с други признаци на ниско ниво на витамин D (например лошо настроение или често боледуване), могат да се натрупват - особено през зимата, когато всичко вече се усеща някак депресиращо и „мрачно“.

Макар че тези симптоми лесно могат да бъдат приписани на други фактори (болест, хроничен стрес, лош сън и т.н.), съвместното им проявление почти 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата показва, че може би е време да проверите нивата на витамин D.

Други признаци, че имате нужда от повече витамин D

Тъй като витамин D участва в безброй системи и физиологични функции, недостигът му може да доведе до различни последици.

Ето някои симптоми, свързани с ниски нива на витамин D:

  • Депресия
  • Мозъчна мъгла
  • Слаба имунна система
  • Възпаления
  • Проблеми с щитовидната жлеза
  • Чревни проблеми
  • Лош дъх
  • Загуба на мускулна маса

Какво да направите, ако сте загрижени за нивата на витамин D

Ако сте си казали: „Да, най-накрая някой ме разбра“, докато четете признаците на дефицит на витамин D, може би е време да отидете при вашия лекар и да проверите нивата на витамин D с тест.

Когато получите резултатите, ще трябва да знаете как да ги тълкувате. Разбирането на нивата на витамин D може да ви помогне да знаете какви стъпки да предприемете, за да постигнете наистина оптимални нива на витамин D.

Докато някои смятат, че целта е 30 ng/ml, много експерти - включително сертифицираният ендокринолог д-р Британи Хендерсън и специалистът по хранене д-р Ашли Джордан Ферира - препоръчват да се стремите към нива на витамин D над 50 ng/ml.

„Постоянно подценяваме лечението на пациентите, когато се спираме на 30 ng/ml“, каза Хендерсън. „Нашето население страда от силен недостиг на витамин D и насочването към оптимално ниво от 50 ng/ml има огромно въздействие върху всички аспекти на човешкото здраве.“

Още: Витамините и минералите, от които определено се нуждаете през есента

Тъй като броят на хранителните източници, които осигуряват витамин D, е ограничен, а от самото слънце е безумно трудно да се набави достатъчно (особено през зимата), приемът на хранителна добавка с витамин D е начинът, който ще ви помогне да постигнете и поддържате здравословни нива на витамин D.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес