Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тиквата - повишава или понижава холестерола

28 септември 2024, 06:00 часа

Тиквите са емблематичен символ на есента.

Със своя ярък оранжев цвят и отличителна оребрена шарка, не е чудно, че повечето от нас ги възприемат като декоративен предмет, но удивителното при тиквите е, че практически всяка част от тях е годна за консумация, от кората до вътрешността, чак до семената (и маслото от тях).

Вижте още: Каква е разликата между "добър" и "лош" холестерол

Могат ли тиквите да помогнат за понижаване на холестерола?

Яденето на различни части от тиква осигурява богато разнообразие от хранителни вещества. По-долу сме изброили за вас ползите от консумацията на всяка отделна част от тиквата и как можете да намалите холестерола, ако включите този невероятен плод в диетата си.

Тиквени семки и масло от семена

Тиквените семки са богат източник на антиоксиданти, магнезий, цинк и мастни киселини – всички те допринасят за здраво сърце. Маслото, извлечено от тиквени семки, също съдържа невероятен набор от ползи за здравето, пълно с витамини A, B1, B2, B6, C, D, E и K, магнезий, желязо и калций, то също е богато на и омега- 3 и Омега-6 мастни киселини.

Най-добрият начин за естествено понижаване на холестерола е да включите в диетата си храни с високо съдържание на HDL холестерол. Тези „добри“ холестероли отнемат „лошия“ LDL холестерол от артериите, където причиняват запушване, и помагат на черния дроб да ги разгради и да ги отдели, като по този начин понижава общото ви ниво на холестерол. Проучванията показват, че консумацията на масло от тиквени семки доказано повишава HDL. Само използването му под формата на добавка в продължение на 12 седмици е доказано, че има 16% увеличение на нивата на „добрия холестерол“. 

Толкова е лесно да включите тези чудесни ползи в диетата си, просто като поръсите малко тиквени семки върху закуската си и поръсите вашата каша, палачинки или зърнена закуска с малко вкусно, сладко масло от тиквени семки.

Вижте още: Пушенето на цигари сваля или вдига кръвното налягане

Вътрешността на тиквата

Яденето на вътрешността на тиквата е чудесен начин да опаковате много антиоксиданти, витамини и минерали в диетата си. Антиоксидантите в тиквата могат да предотвратят окисляването на лошия LDL холестерол. Това е страхотна новина, тъй като окисляването позволява на LDL холестерола да запуши и оформи артериите ви, което повишава кръвното налягане и води до по-висок риск от сърдечни заболявания. Следователно яденето на тиква може да помогне за ограничаване на нивата на холестерола.

Тиквите съдържат и други хранителни вещества, които намаляват риска от сърдечни заболявания, като например калий. Доказано е, че калият помага за намаляване на кръвното налягане, което е основен рисков фактор за сърдечни заболявания.

Вътрешността на тиквата е толкова универсална, че може да се използва като основа както за солени, така и за сладки ястия и за оживяване на всичко - от сладкиши до гювечи.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес