Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази риба нормализира пулса и удължава живота

05 октомври 2024, 19:26 часа

Диетологът Марина Сорокина разкри коя е тази риба, която е едновременно вкусна и много полезна. Освен това тя удължава живота и нормализира сърдечната функция.

Ползи от риба тон

"Това е риба тон. В Китай много хора ядат риба тон дори повече от три пъти седмично. Между другото средната продължителност на живота там миналата година е била 78,2 години. Ясно е, че причината за това не е само риба тон, но тя е известна като много здравословна поради високото си съдържание на витамини и минерали. Например съдържа селен, фосфор, цинк, желязо, магнезий и др.", казва специалистът.

Тази евтина риба е най-полезна при висока захар и висок холестерол

Освен това лекарят ни уверява, че ако включите риба тон в менюто си, след известно време ще забележите някои положителни промени в цялостното ви здраве. Вашият пулс може да се подобри и функцията на сърцето ви ще се нормализира, ако имате такива проблеми.

Според лекаря, поради високото ниво на омега-3 киселини, тази риба има положителен ефект върху така наречения лош холестерол. Това означава, че ще бъдат намалени рисковете от инфаркт, инсулт и развитие на исхемична болест на сърцето.

Освен това рибата тон, поради високото си съдържание на калий, ще помогне за нормализиране на кръвното налягане.

„И най-важното е, че старостта ще дойде по-късно. Външните признаци на стареене на тялото, по-специално сива коса, бръчки, старчески петна по кожата, промени във възприятието на света ще станат забележими много по-късно, отколкото сред връстниците ви, които не ядат тази риба. За това заслугата е на витамините А, В12, В6, С и D, съдържащи се в рибата тон“, казва д-р Сорокина.

Лекарят пояснява, че ако имате някакви заболявания, тогава за вашето здраве трябва да се погрижи лекар. Здравословното хранене само допринася за лечението и поддържането на тялото, но не е достатъчно за пълно излекуване.

Рибата тон е с високо съдържание на протеини, но с много ниско съдържание на калории. Тази риба е ценена заради високото си съдържание на омега-3 мастни киселини, които са полезни за функционирането на сърдечно-съдовата система и имунитета, острото зрение и правилния синтез на хормони.

Рибата тон съдържа много витамин ниацин, който е полезен за мозъка и нервната система. Ниацинът е много полезен и за кръвоносната система и нормализира нивата на холестерола в кръвта. 100 гр риба тон съдържа дневната доза ниацин за три дни.

Високото съдържание на магнезий, цинк, фосфор, селен и желязо, както и витамини А и Е прави рибата тон незаменима за правилното хранене. Високата концентрация на йод в тази риба е важна за здравето на щитовидната жлеза.

Лекар: Възрастните хора трябва да избягват тази риба

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес