Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази ядка нормализира кръвното и забавя стареенето

09 октомври 2024, 22:22 часа

Тази ядка се използва в десерти, напитки (като растително мляко), салати и дори като основна съставка в здравословни храни. В медицината тя е ценена заради своите хранителни и лечебни свойства. Често се използва за подобряване на състоянието на косата и кожата, както и за нормализиране на работата на кръвоносните съдове и сърцето, съобщава изданието Тhe Health Site.

Полезни свойства на бадемите

Бадемите са източник на големи количества минерали и витамини, като витамините В2 и Е, както и на фосфор, магнезий и желязо. Освен това съдържа фибри и здравословни мастни киселини, които укрепват имунната система и поддържат енергийния баланс.

Лекар: Яжте всеки ден тази ядка за бързо отслабване, здравен съвет за деня, 7 октомври

Изследванията показват, че редовната консумация на бадеми има положителен ефект върху съдовото здраве и здравето на сърцето, съобщава още изданието. Мастните киселини и антиоксидантите в състава им, като витамин Е, помагат за намаляване на "лошия" холестерол и намаляват риска от атеросклероза. Бадемът помага и за нормализиране на кръвното налягане поради съдържанието на магнезий. 

Бадемите са един от най-добрите естествени източници на витамин Е, известен със своите антиоксидантни свойства. Веществото защитава клетките на кожата от свободните радикали, като забавя процеса на стареене и спомага за поддържане на текстурата на кожата. Затова бадемовото масло се използва в продукти за овлажняване и подхранване на кожата и за укрепване на косата.

В допълнение, антиоксидантите, действат върху свободните радикали, спомагат за намаляване на риска от възпаление, което може да допринесе за развитието на различни заболявания, включително рак.

Благодарение на мастните киселини, бадемите предотвратяват пренасищането на кръвта с глюкоза. Поради това се препоръчва да се използва от хора, страдащи от диабет. Освен това яденето на бадеми подобрява имунитета. Възрастните хора могат да консумират бадеми за предотвратяване на деменция и болест на Алцхаймер. Растителните антиоксиданти облекчават проблемите със съня и сезонната депресия.

Бадемовите зърна имат влакнеста структура, която им помага да подобрят чревната функция, а също така подхранват микрофлората му с полезни бактерии, а също така играят ролята на пребиотик. Бадемите се съчетават добре с храни, богати на антиоксиданти (витамини С, А и цинк). Такива продукти включват зеле, чушки, броколи, цитрусови плодове, пуешко и пилешко месо.

Бадемите могат да се използват като лек за някои заболявания. Консумацията им може значително да намали симптомите на анемия, язва на стомаха и дванадесетопръстника, а бадемовото масло помага при: сърдечно-съдови заболявания; пневмония, астма и други заболявания на белите дробове и дихателните пътища; среден отит (намалява симптомите на болка).

Лекар: Това е най-полезната ядка за сърцето и кръвоносните съдове, яжте я всеки ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес