Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайната на дълголетието: Два витамина, които ще ви помогнат да живеете по-дълго

16 юли 2021, 22:50 часа

Днес аптеките и магазините за здравословни храни и добавки предоставят богат избор от витамини и витаминни комплекси. Специалистите казват, че витамините В12 и D3 са много важни за застаряващото тяло и трябва да се допълва приема им.

Според Катрин Тъкър, директор на Университета в Масачузетс от Центъра за здраве на населението, дори ако човек се храни здравословно, вероятно тялото му ще има недостиг на В12 и D3. Това се дължи на факта, че с възрастта тези витамини се усвояват все по-трудно, а растителните храни не са богати на тях.

Тези, които консумират достатъчно месо, получават достатъчно B12, но има проблем с усвояването му, тъй като стомаха произвежда по-малко киселини с напредването на възрастта. „Обикновено хората трябва да са много внимателни с това след 50-годишна възраст“, казва Тъкър. Лекарите предупреждават, че В12 е отговорен за нервната функция, а дефицитът е свързан с ниски енергийни нива, анемия, депресия и деменция. Последното, по-специално, е пряко свързано с преждевременната смърт.

Дефицитът на D3 засяга всичко - от здравето на кожата до настроението и здравето на имунната система. Много експерти го класифицират като витамина за дълголетие, заедно с витамини от група В, К и фолиева киселина. Естествената слънчева светлина е отличен източник на витамин D, но - отново - с възрастта кожата губи способността си да произвежда веществото, когато е изложена на ултравиолетово лъчение. И особено от липсата му, тялото страда през зимата.

Витамин D помага за укрепване на костите и пази от някои видове рак, а дефицитът на този елемент е изпълнен със сериозни последици за здравето. За да намалят рисковете, много хора приемат добавки. Експертите обаче смятат, че това може да не е достатъчно и трябва да се добави още един важен елемент, за да се намали дефицитът на витамин D.

Отбелязва се, че когато се приемат добавки с витамин D, е необходимо също да се яде или да се приема витамин К2 под формата на добавки. Той, подобно на витамин D, поддържа здравето на костите, улеснява усвояването на калция и спомага за поддържането на здравето на сърцето.

Комбинирането на витамини D3 и K2 е най-добрият начин за правилно усвояване на хранителните вещества. Факт е, че тези елементи са мастноразтворими и работят заедно, за да метаболизират калция в организма, активирайки полезните протеини. Докато витамин D3 подобрява усвояването на калция, витамин К2 определя къде може да се използва този калций.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес