Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО призна горещите напитки за източник на рак

16 юни 2016, 09:20 часа

Международната агенция по изучаване на рака при Световната здравна организация (СЗО) призна употребата на прекалено горещи напитки (например кафе и чай) за опасни за здравето, съобщава The Independent.

"Резултатите свидетелстват, че употребата на прекалено горещи напитки се явява вероятна причина за рак на хранопровода и именно температурата, а не самите напитки, носи отговорност (за развитието на рака)", казва Кристофър Уайлд, директор на Международната агенция по изучаване на рака.

За критична се смята температура от 65 градуса по Целзий. Употребата на течности с по-ниска температура е смятана за безопасна за човека, а по-високата температура може да е свързана с риск от развитие на рак на хранопровода.

"Изследвания, проведени в такива страни като Китай, Иран и Турция, както и в държави от Южна Америка, където чай или мате традиционно се пият много горещи (при температура около 70 градуса по Целзий), са открили, че рискът от развитието на рак на хранопровода расте с температурата", отбелязва СЗО.

Изводите на учените се основават на метаанализ на повече от хиляда научни изследвания за възможните канцерогенни свойства на кафето и популярната в Южна Америка тонизираща напитка мате, приготвяна от изсушени листа на дървото Йерба мате, накиснати в гореща вода.

Проведеният от учените анализ отчита рисковите фактори, свързани с употребата на алкохол и тютюн. Кафето и матето през 1991 година са били класифицирани от СЗО като "вероятни канцерогени за човека". Към тази група, съгласно последните препоръки на СЗО, сега се отнасят горещите напитки с температура над 65 градуса по Целзий.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес