Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвети от специалисти: Как да успокоите болката в лакътя в 2 лесни стъпки

05 септември 2024, 10:34 часа

Работите в двора, когато от нищото започва да ви боли лакътя. Или може би си лягате да спите, чувствайки се добре, а на следващата сутрин се събуждате, едва успявайки да сгънете ръката си.

Още: Природни средства: Прах от дива роза за облекчаване на ревматизма

Какво се случва? Болката в лакътя, известна още като лакът на голфър, може да бъде неприятна. Но експертите твърдят, че в повечето случаи тя не е сериозна причина за безпокойство. Ето как междувременно да ускорите оздравяването.

Какво е „лакът на голфър“

„Лакътят на голфъра„ е състояние, което причинява прекомерна болка и чувствителност във вътрешната област на лакътя“, казва д-р Томас Нгуен. „Лакътят на голфъра може да се прояви чрез болка, чувствителност, схващане и скованост в зоната на лакътя до китките.

Повтарящите се малки разкъсвания в мускулите и сухожилията на ръката са виновни за тази характерна болка и скованост. „Известно още като медиален епикондилит, това състояние е резултат от микроразкъсвания на тъканите на предмишницата, които се прикрепят към вътрешната страна на лакътя“, казва Линди Ройер, физиотерапевт и преподавател. „Тъканите се влошават поради прекомерното натоварване при прекомерна употреба.“

И въпреки името, не е задължително да размахвате стик за голф, за да развиете лакът на голфъра. Всеки вид силно, повтарящо се движение на ръката или натоварване може да предизвика вътрешна болка в лакътя. Всъщност повече от 90% от случаите са причинени от нещо друго, а не от спортуване.

„Това състояние е много често срещано и може да възникне от всякаква прекомерна употреба и натоварване на лакътя“, казва д-р Нгуен. „Лакътят на голфъра обикновено е резултат от повтаряща се употреба на лакътя, неправилно захващане или лоша ергономия по време на напрегнати дейности.“

Кой е изложен на риск от болки в лактите

Въпреки че всеки може да има болка във вътрешния лакът, този вид травма от претоварване е най-разпространена сред хората, които многократно сгъват или огъват ръката си за продължителни периоди от време. Това може да се случи по време на повтарящи се дейности като рисуване, игра, градинарство или вдигане на тежести.

„Това състояние може да се прояви при футболисти, голфъри, тенисисти и други любители на ракетата или топката“, добавя д-р Нгуен. „Лакътят на голфъра е резултат и от трудоемки професии, при които не се използва правилна ергономия по време на физическа работа.“

Ако наскоро сте започнали да се занимавате със спорт или сте решили да си направите ремонт на терасата „направи си сам“, следете за болки във вътрешната част на лакътя, китката и предмишницата. Повтарящото се натоварване от забиване на пирони, размахване на ракета или движения за повдигане и задържане може да увреди мускула.

Как да лекуваме болките във вътрешната част на лакътя в 2 лесни стъпки

Най-добрият начин да се справите с болката в областта на лакътя е като предотвратите напълно появата на голфърския лакът.

„По време на заниманията не забравяйте да загреете правилно, да подобрите техниките на замахване и да укрепите основните си мускули“, препоръчва д-р Нгуен. Разтягането на мускулите преди употреба и усвояването на правилната форма при спортове с ракета може да допринесе за намаляване на риска от развитие на болки във вътрешния лакът, както и леките силови тренировки.

Но ако е твърде късно за превенция и вече имате болки, две прости домашни мерки могат да помогнат за овладяване на болката и предотвратяване на по-нататъшни увреждания.

1. Прилагайте лед

„За да облекчите болката в лактите, опитайте да използвате топлина или лед за лакътя“, препоръчва д-р Нгуен. „Можете да приемате и противовъзпалителни лекарства, за да намалите нивото на болката“.

Ройер препоръчва лечението на болката във вътрешния лакът да се извършва на два етапа, за да се облекчи болката както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

„Първоначалната фаза на облекчаване на болките в лакътя на голфъра включва намаляване на напрежението и влошаването на състоянието на тъканите“, обяснява Ройер. „Опитайте се да приложите пакет с лед върху лакътя за 10-15 минути веднъж или два пъти дневно. Спрете повтарящите се движения и утежняващите дейности, докато дискомфортът отшуми.“

2. Разтегнете го

След като симптомите ви се успокоят, Ройер препоръчва разтягане и укрепване на мускулите, за да се предотврати по-нататъшно увреждане.

Още: Болки в рамото: Не чакайте – ето как да си помогнете сами

„Укрепвайте рамото, мишницата, предмишницата и ръката“, съветва Ройер. „Потърсете професионална помощ [например чрез физиотерапия], за да научите най-добрите стратегии. Ежедневно разтягайте внимателно долната част на ръката и китката и правете почивки, ако симптомите се повтарят, докато тъканите се излекуват и адаптират към изискванията за активност.“

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес