Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвет на ендокринолог: жените над 40 да ядат по един жълтък

20 септември 2021, 07:45 часа

В тази статия ще ви представим ползите от приема на жълтък при проблеми със щитовидната жлеза. Истината е, че всяка една сред десет жени страда от проблеми с хормоналния баланс. Тук ще ви споделим съветите на ендокринолог относно проблемите със щитовидната жлеза. Тя се намира в предната част на шията под ларингса. Наподобява формата на пеперуда. Обикновено не се забелязва освен ако не е на лице някакъв проблем. Когато говорим за проблеми със щитовидната жлеза, има два варианта: хипофункция или хиперфункция. Хипофункцията означава, че щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, а хиперфункцията означава производство на хормони значително над нормалното ниво.

Какви са ползите от приема на яйчен жълтък при проблеми със щитовидната жлеза:

Тирозин -  това е аминокиселина, която се съдържа в храните, богати на протеин. Помага при борба със стреса, образуването на бели и червени кръвни телца, включва се в нормалното функциониране на надбъбречната и щитовидната жлеза. Две яйца съдържат 0.5г тирозин. Тирозинът е добър помощник при наличие на стрес, тревожност и депресивни състояния, които са едни от симптомите при проблеми със щитовидната жлеза.

Йод – един жълтък съдържа близо 12мкг йод. Смята се, че липсата на достатъчни количества йод може да се превърне в една от главните причини за нарушения на мозъчното развитие още от ранна детска възраст. Едни от симптомите за недостиг на йод са: рязко увеличаване на теглото, косопад, умора, суха кожа, чувство за студ.

Селен – той е изключително важен за регулацията на тироидните хормони. Едно яйце съдържа близо 30% селен от препоръчителния дневен прием. Много от режимите за лечение на нарушения във функциите на щитовидната жлеза включват прием на селен. Нормалното функциониране на щитовидната жлеза допринася за добрия метаболизъм и има положително влияние върху емоционалните състояния.

Важно е да обръщаме внимание на щитовидната си жлеза, тъй като в ранните етапи от заболяването симптомите не са особено забележими и не ни правят впечатление. Стресът е един от основните вредители на щитовидната жлеза, той значително вреди на работата й и прави лечението още по – трудно. Дори проблемът да е насочен към щитовидната жлеза, това определено ще повлияе на функционирането на целия организъм. Важно е да посещаваме профилактични прегледи и да наблюдаваме тялото си за необичайни симптоми. Изследванията са една от задължителни стъпки при преглед. Консултацията с ендокринолог е нужда, за да разчете показателите от изследванията. Ако имате съмнения и сте забелязали някои от горепосочените симптоми, е желателно да посетите личния си лекар, тъй като тази статия няма за цел да поставя диагноза.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес