Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скритите ползи от лешниците, за които малко хора знаят

08 октомври 2024, 22:00 часа

Лешниците са едни от най-богатите на хранителни вещества ядки, които не само задоволяват апетита, но и осигуряват на тялото ценни съставки. Те са изключително вкусни и се вписват чудесно в различни ястия и десерти. Лешниците също така съдържат истинско съкровище от хранителни вещества, които допринасят за подобряване на здравето. Нека разгледаме как редовната консумация на тези ядки може да се отрази положително върху организма ни.

Ползи за сърцето

Лешниците са добре известни със своите сърдечно-защитни свойства. Те съдържат фибри и ненаситени мастни киселини, които спомагат за поддържането на здравословни нива на холестерола, като намаляват количеството на „лошия“ LDL холестерол и подпомагат балансираното ниво на липиди в организма. Лешниците също така са богат източник на магнезий, който играе важна роля за регулирането на кръвното налягане и поддържането на здрави кръвоносни съдове.

Защо накисването на лешници е задължително преди консумацията им?

Подкрепа в борбата с диабета

Консумацията на лешници може да бъде полезна и за тези, които се стремят да намалят риска от диабет. Тези ядки са богати на ненаситени мазнини, които помагат за контролирането на нивата на кръвната захар. Лешниците също съдържат магнезий, който доказано има защитно действие срещу диабет, като помага за регулирането на инсулиновата чувствителност и метаболизма на глюкозата в тялото.

Мощни антиоксиданти

Лешниците са изключителен източник на антиоксиданти, които защитават клетките от увреждания, причинени от свободните радикали. Витамин Е, който се съдържа в големи количества в тези ядки, помага за предотвратяване на преждевременното стареене и редица болести, свързани с окислителния стрес. Освен това лешниците съдържат проантоцианидини, клас полифеноли, които подпомагат здравето на уринарния тракт и са полезни в борбата с възпалителни заболявания.

лешници

Подобряват мозъчната функция

Лешниците съдържат някои от най-важните хранителни вещества за мозъка, като витамин Е, манган, тиамин и фолиева киселина. Тези съставки насърчават добрата памет, концентрация и могат да помогнат за предпазване от заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Комбинацията от тези хранителни вещества стимулира нервната система, подобрява настроението и осигурява необходимата енергия за мозъчните функции.

Подкрепят метаболизма и подпомагат отслабването

Лешниците могат да бъдат отличен помощник при регулирането на теглото. Те са богати на протеини, фибри и ненаситени мазнини, които създават дълготрайно чувство за ситост и спомагат за ускоряване на метаболизма. Тиаминът, който се съдържа в лешниците, играе важна роля за метаболизма на въглехидратите, като превръща захарите в енергия и подобрява обмена на вещества в организма.

Как лешниците могат да подобрят здравето на хората над 55 години

Грижа за кожата и косата

Лешниците са изключителен източник на витамин Е – витамин, който поддържа кожата и косата здрави, еластични и блестящи. Този антиоксидант предпазва кожата от вредните ефекти на UV лъчите и намалява риска от кожни заболявания, включително рак на кожата. Лешниците също така могат да подобрят структурата на косата и да я направят по-здрава и бляскава.

Лешниците са изключително полезни за здравето. С тяхната богата хранителна стойност, тези ядки могат да подобрят здравето на сърцето, да подпомогнат метаболизма, да се грижат за мозъка и да поддържат кожата и косата в оптимално състояние. Въпреки всичките си ползи, лешниците трябва да се консумират умерено, за да извлечем най-доброто от тях. 

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес