Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Садитин победи диабета само за седмица

04 юли 2016, 09:30 часа

Преди година животът на Садитин Молаали се преобръща. Всичко започва с безобидни на пръв поглед, но упорити симптоми – постоянно чувство на умора, главоболие, често уриниране през нощта. Изследванията показват завишени нива на кръвна захар в организма му – около 16 ммол/л. Диагнозата е диабет тип 2. Лекарите му съобщават, че болестта не се лекува, но с подходящ режим и някои ограничения ще може да я контролира и да води относително нормален живот.

Няколко месеца по-късно попада в столична болница, където съдбата го среща с хора със същата диагноза, но в много по-напреднала фаза – с увредени органи вследствие от болестта, с влошено или липсващо зрение, с ампутирани пръсти или стъпало на крака.

Садитин е само на 40 години. Баща на момиче в 10-и клас и момче в 7-и. Издържа семейството си с търговия в района на Гоцеделчевско. Не се бои от работа и отговорности. Но признава, че мисълта за развитие на заболяването го е изплашила. „Диабетът е коварна болест – чувстваш се нормално, но неусетно те уврежда. Мислех си: това ли ще стане и с мен на 60 години“, припомня си сега той.

В този момент му се обажда приятел – прочел в интернет, че в България ще гостува лекар, който лекува диабета с хирургична операция. Докторът идва у нас по покана на Здравно-информационен център „Медикъл Караджъ“ – компания, която си партнира с болници и лекари от цял свят, за да осигури достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината.

Садитин веднага се свързва с офиса на „Медикъл Караджъ“, откъдето му насрочват среща с лекаря – денят е сряда. В събота научава, че е подходящ за операцията. В неделя пътува за Истанбул. В понеделник преминава серия от изследвания, а в сряда е опериран. След седмица отново е на работа. Вече не пие хапчета. Яде сладко. Месец след операцията кръвната му захар е 6 ммол/л.

Садитин е претърпял т.нар. „илеална интерпозиция“ – хирургична намеса, която се практикува от десетина хирурзи в няколко държави по света. Д-р Турул Демирел прилага операцията в Турция от 4 години насам и резултатите са повече от обещаващи – при 95% от пациентите с диабет тип 2 се постига трайна ремисия и се спира употребата на медикаменти. Подходяща е за хора, които не успяват да контролират добре кръвната си захар с диета и медикаменти, и които имат запазен инсулинов резерв в панкреаса. Самата операция е лапароскопска и представлява „изместване“ на червата, при което се стимулира производството на инсулин.

„Няма голям разрез и белези, само 5 дупчици на корема“, разказва Садитин. За него всичко се е развило светкавично бързо, защото без колебание е взел решението да се подложи на операцията. От „Медикъл Караджъ“ само за ден са уредили детайлите по пътуването и престоя му в Турция и през цялото време са се грижили всичко да протече гладко. В Истанбул е прекарал една седмица – дните преди манипулацията в хотел, а след това в самата болница. Операцията продължава 4-5 часа. Известен дискомфорт имало първите ден-два. В понеделник пациентът е обратно в България и дори настоява да шофира по пътя към дома си.

Сега Садитин периодично се консултира с лекаря онлайн, а на третия месец му предстои контролен преглед и изследвания. Междувременно се радва на свободата да яде каквото поиска.

От „Медикъл Караджъ“ твърдят, че случаи като този им дават стимул да продължат да вършат нелеката си работа. В офиса им всекидневно се обаждат десетки хора с различни диагнози, често с тежки здравословни проблеми и нерядко в напреднал стадий на болестта. За всеки от тях се търси най-подходящата диагностика и лечение в болници в България, Турция, Германия, Австрия, Испания, Израел, с които фирмата си партнира. Уреждат се прегледи, операции, престой. Дори когато диагнозата изглежда нелечима, се търсят иновативни методи и терапии по цял свят, проучват се всички възможности, за да се даде шанс на всеки болен. Работата е тежка и отговорна, а залогът нерядко е човешки живот. Но всеки път, когато успеят да помогнат, намират смисъл да продължат напред.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес