Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски експерт предупреждава да не се вманиачаваме с топенето на мазнини

10 март 2021, 07:25 часа

Поддържането на мускулна маса и намаляването на мастната тъкан в разумни граници са алфата и омегата на здравословния начин на живот. Какво трябва да бъде оптималното им съотношение, каза в интервю за радио "Спутник" кандидатът на медицинските науки и доцент в Катедрата по анатомия на Националния държавен университет по физическа култура, спорт и здраве Екатерина Петренко.

Когато тренирате и спазвате диети, трябва да се има предвид, че нормата до голяма степен зависи от възрастта и пола, подчерта тя, цитирана от БГНЕС.

"При зрял мъж, който не спортува, но води нормален активен начин на живот, делът на мускулната тъкан представлява някъде между 36% и 42% от телесното тегло. При жените показателите са по-ниски", каза Петренко.

Друг фактор, влияещ върху изграждането на мускулите и изгарянето на мазнините, са индивидуалните характеристики на организма. За някои натрупването на мускулна маса и намаляването на телесните мазнини е относително лесно, докато други трябва да тренират почти ежедневно във фитнеса и да следят внимателно калориите си. Във всеки случай желаният резултат може да бъде постигнат, но само постепенно, обясни експертът. Много хора са прекалено пристрастени към топенето на мазнини в тялото си, тоест рязкото намаляване на масата на мастната тъкан, но подобни прекалени усилия могат да навредят, вместо да бъдат от полза, каза Петренко.

"Мастната тъкан е необходима не само за осигуряване на енергия, тя е и източник на хормони, които освен всичко друго допринасят за растежа на мускулната маса", добави Екатерина Петренко.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес