Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Различават ли се симптомите на диабета при жените и мъжете

04 юни 2024, 05:55 часа

Въпреки че диабетът е заболяване, което засяга нивата на кръвната захар, той засяга жените и мъжете по различен начин.

Още: Ендокринолог: Никога не правете това, ако имате преддиабет

При жените диабетът може да се прояви под формата на инфекции и хормонален дисбаланс, които често засягат репродуктивната система. Въпреки че те може да не са сигурен признак за диабет, могат да бъдат ранни предупредителни знаци.

Въз основа на различни изследвания ви представяме някои от симптомите, които могат да подскажат повече за диабета при жените.

Инфекция на пикочните пътища

Диабетът често засяга способността на имунната система да се бори с инфекциите. В този случай той може да доведе до проблеми с пълното изпразване на пикочния мехур, което понякога води до инфекция на пикочните пътища при жените. Може да забележите постоянна нужда от уриниране и усещане за парене при всяко уриниране.

Синдром на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници също е тясно свързан с диабет тип 2. Тъй като този синдром кара тялото ви да произвежда повече инсулин, което може да повлияе на появата на диабет, особено при жени над 40 години.

Общи симптоми при жените и мъжете

Някои симптоми се появяват еднакво при мъжете и жените са:

  • често уриниране
  • постоянен глад или жажда
  • умора
  • изтръпване на ръцете или краката
  • замъглено зрение
  • екстремна загуба на тегло
  • Ако имате фамилна анамнеза за диабет или сте диагностицирани с предиабет, следете внимателно кръвната си захар и изисквайте чести прегледи от Вашия лекар.

    Диабет при бременни жени

    Диабетът по време на бременност се нарича още гестационен диабет. Според лекарите той се появява през втория триместър и тестът се извършва между 24-ата и 28-ата седмица на бременността.

    Гестационният диабет може да бъде овладян с редовен двигателен режим и здравословна диета, въпреки че понякога може да се наложи да се приема и инсулин. Докато състоянието се лекува, рискът от неблагоприятни усложнения по време на бременността е нисък.

    Въпреки това е препоръчително да следите нивото на кръвната си захар дори и след бременността, тъй като жените с този тип диабет са по-склонни да развият диабет тип 2 на по-късен етап от живота си.

    Още: 6 начина да си набавите полезни за сърцето витамини, без да приемате хранителни добавки

    Ако се опасявате, че може да имате диабет, разбира се, трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да извърши необходимите изследвания и лечение.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес