Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разберете на какво може да е симптом изтръпването на палеца на крака

03 септември 2022, 16:44 часа

Малцина мислят за причината при изтръпване на големия пръст. Често причината за това е неудобното положение на крака и веднага след смяната му всичко си идва на мястото. Ако изтръпването не изчезне дълго време, тогава се появява парестезия. Това състояние задължително изисква медицинска намеса.

Симптоми

Ако краката изтръпват рядко и това състояние преминава бързо, тогава пациентите не трябва да се тревожат. Въпреки това има хора, които изпитват продължително усещане на симптомите на парестезия. Това им създава голям дискомфорт в ежедневието и ги принуждава да използват медицинска помощ. Такива случаи винаги изискват специално изследване, което със сигурност ще помогне да се установи причината за появата на това патологично състояние. Човек трябва внимателно да обмисли състоянието си, ако има следните симптоми:

·         синя кожа около изтръпнал пръст;

·         болка с продължителна загуба на чувствителност;

·         разпространение на изтръпване по целия крак;

·         чувство на изтръпване на краката през целия ден;

·         подуване и зачервяване в областта с увреждане;

·         значителни промени в естеството на походката.

За какво е признак изтръпването на крайниците

Методи на лечение

Ако определена болест е станала причина за парестезия, тогава тя може да бъде елиминирана, а с това едновременно се елиминира и това заболяване. Курсът на лечение се предписва от специалист само след преглед. Като препоръки могат да послужат физиотерапевтични процедури, лекарства и дори средства, принадлежащи към традиционната медицина.

Физиотерапевтичните процедури включват: електрофореза, масаж, парафинови вани, физиотерапевтични упражнения, магнитна терапия и електростимулация.

По време на лечението се използва специална лекарствена терапия, насочена към възстановяване на нарушеното кръвообращение.

Какво значи, ако ръцете и краката ни често изтръпват?

При наличие на херния или разширени вени се прилага специално хирургично лечение. Също така, за да се подобри преминаването на нервните импулси, се препоръчва да се приемат мултивитамини от група В.

Специалните контрастни вани също помагат за облекчаване на мускулното напрежение. За да направите това, първо краката се потапят в студена вода, а след това в гореща вода. Можете да правите това всеки ден, като държите краката си под вода за 30 секунди.

За да предотвратите изтръпване на палеца на крака, трябва:

1. Да намалите физическото и статичното натоварване;

2. Правете си контрастни вани и масаж;

3. Ходете, бягайте сутрин повече;

4. Хапвайте си повече плодове, както и храни с богат витаминен и минерален състав;

5. Ограничете се от лошите навици.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес