Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пушенето увеличава риска за развитие на шизофрения

10 юли 2015, 19:05 часа

Според проучване на екип изследователи от Кралския колеж в Лондон пушенето може да има сериозно влияние върху развитието на шизофрения, съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Според експертите никотинът в цигарите води до състаряване на мозъка.

"Много е трудно да се установи причина (с това изследване). Това, което се надяваме, че ще постигнем, е да си отворим очите за възможността цигарите да са фактор в причиняването на психоза и се надяваме това в последствие да доведе до други проучвания и клинични тестове, които да осигурят по-надеждни доказателства", каза д-р Джейм МакКейб от Кралския колеж.

В изследването са участвали 14 555 пушачи и 273 162 непушачи. Екипът е установил, че 57% от хората с психоза вече са били пушачи, когато са преживели своите първи симптоми на психичното разстройство.

В същото време пушачите, които палят цигара всеки ден, са два пъти по-предразположени към развиването на шизофрения от непушачите, като при тях тя се появява и в по-ранна възраст.

Шизофренията се появява средно при един на всеки сто човека. Този брой обаче може да се увеличи до двама на всеки 100, заради пушенето.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес