Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: Ето кой витамин може да удължи живота

22 февруари 2022, 06:05 часа

Според науката продължителността на човешкия живот е резултат от сложно взаимодействие между генетиката и влиянието на околната среда. Въпреки че продължителността на живота се е увеличила през последните два века, познанията на учените за факторите, които влияят на дълголетието, все още са ограничени. Изследователите смятат, че околната среда играе ключова роля в процеса на стареене.

Доказано е, че оксидативният стрес влияе негативно върху дълголетието. Антиоксидантите могат да помогнат за смекчаване на ефектите на свободните радикали върху тялото. Например, ново проучване установи, че по-високите концентрации на витамин А са свързани с по-дълъг живот.

В научна статия, публикувана в списание BioMed Research International, учените изследват редица различни антиоксиданти (аскорбат, ликопен, селен, бета-каротин, ретинол) и метаболити (аскорбат, алфа-токоферол, гама-токоферол и ретинол), сравнявайки тяхното присъствие в тялото с информация за продължителността на живота на участниците.

В крайна сметка, изследователите не откриват връзка между витамините С, Е и други фактори и продължителността на живота, но откриват, че колкото по-висока е концентрацията на витамин А за дълъг период от време, толкова по-вероятно е хората да живеят по-дълго. "Генетично обусловената по-висока концентрация на метаболита на ретинол е причинно свързано с продължителността на живота в общата популация", казват учените.

Специалистите отбелязаха, че получените резултати могат да бъдат потвърдени от бъдещи проучвания, използващи допълнителни генетични фактори и данни от широкомащабно търсене на асоциации в целия геном.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес