Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пробиотик за дете

06 октомври 2021, 07:45 часа

Известно е, че пробиотиците със своето профилактично и терапевтично действие помагат за осигуряване на вътрешния микробен баланс при възрастните хора и че е значима ползата им за общото здравословно състояние на организма. Как обаче пробиотиците влияят на крехкия детски организъм и полезни ли са те и за най-малките? Статията ни ще ви помогне да се ориентирате в морето от пробиотици и да изберете най-подходящия за най-важния човек в семейството ви – детето.

Необходими ли са пробиотиците на децата?

Микрофлората се развива още в утробата и продължава развитието си в ранно детство до 3-годишна възраст, когато оформянето на индивидуалната чревна флора се счита за завършено. Колонизацията на полезни бактерии не е внезапна, случва се постепенно. Това прави приема на пробиотици от деца ключов, за да се осигури нормално количество полезни бактерии, пазещи детския организъм от патогенните. Доказано е, че играят важна роля и по време на вътреутробното развитие. Децата на майки, приемали пробиотици по време на бременността, се раждат с по-нисък риск от развитие алергии и екземи. Кърмачетата приемат чрез кърмата основно бифидобактерии и лактобацили, които полезни бактерии са ценни за тях, тъй като участват в съзряването на имунната и храносмилателната системи. Ако не се осигурят адекватни нива на тези полезни бактерии, децата са застрашени от развитие на алергии и затлъстяване в по-късна възраст. Бебетата, които не се кърмят, е важно да консумират специални адаптирани формули с добавени нужните бифидобактерии. Jama Pediatrics сочи и, че приемът на пробитици е и ефективно средство за профилактика на колики и рефлукс при бебчетата до 3-месечна възраст.

В периода на захранване най-важните пробиотици, които трябва да се осигурят на детето, са Firmicutes и Bacteroides

Приемът на пробиотици от малки деца помага за поддържане на чревната микрофлора и е средство за борба с изтощителните диарии, характерни за ранна детска възраст и създаващи опасност от обезводняване.

Тъй като обаче пробиотиците могат да предизвикат подуване на корема при малки деца, важно е приемът им да бъде обсъден с педиатъра. Европейското общество по педиатрична гастроентерология, хепатология и хранене – ESPGHAN е съставило списък на пробиотиците, подходящи за деца за всеки отделен случай, заболяване, симптом или проблем, който може да следвате, за да осигурите на детето подходящия пробиотик. Като цяло продуктът трябва да е специално създаден за деца, да отговаря на конкретната възраст, да се приема след консултация с педиатъра, да е натурален и без консерванти, оцветители и да е от местен щам. Добре е да е от природни източници и с доказана висока бионаличност.

Пробиотици от храна или пробиотици чрез хранителна добавка – кое е по-доброто решение при децата?

Когато говорим за деца, винаги е по-добре пробиотиците да бъдат приемани чрез богата на тях храна – като истинско, чисто българско кисело мляко, отколкото чрез добавки. Важно е храните, които избираме за най-малките, да бъдат чисти, натурални, с известен произход, без оцветители, пълнители, а по отношение на киселото мляко да не е имитиращ продукт, най-добре да е домашно, за да е сигурно, че съдържа пробиотици.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес