Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При плексит - топло или студено помага

17 февруари 2024, 19:09 часа

Плекситът, предизвикан от притиснат или възпален нерв в областта на раменете, е състояние, което носи мъчителни болки и дискомфорт. Болката е резултат от започналия възпалителен процес и може да засегне цялата ръка, включително пръстите, без да доведе до загуба на чувствителността.

Симптоми и разпознаване на плексит

Болката при плексита се появява изведнъж и може да се разпространи по цялата ръка. Независимо от интензитета й, тя не предизвиква загуба на чувствителност в поразения крайник. Болката е силна и нетърпима, като пациентите обикновено се свиват и ограничават движението на болезнения крайник, което води до обездвижване и влошаване на състоянието.

Плекситът – коварната болка, която не е за подценяване

Причини 

Плекситът може да бъде предизвикан от различни фактори, като шипове, травми, настинка или вирусна инфекция, както и растеж на тумор в белите дробове. Симптомите често се бъркат с тези на цервикален радикулит, поради сходната симптоматика.

плексит

Разликата между плексит и цервикален радикулит

Въпреки сходството в симптомите, плекситът и цервикалният радикулит са различни заболявания. Докато плекситът може да се разреши сам по себе си и се лекува, цервикалният радикулит изисква оперативна намеса за спасение от радикулит.

При възпален нерв - топло или студено помага?

Топло или студено при лечението

При лечението на плексит се използват различни методи, включително компреси. Един от популярните методи включва компрес от ябълков оцет, сода бикарбонат и тамян, приложен всяка вечер в продължение на месец. Въпреки че този метод се предлага като ефективен, мненията на специалисти са противоречиви относно студените и топлите компреси при плексит. 

1. Топъл компрес

Топлината помага за отпускане и разхлабване на тъканите, увеличава притока на кръв към засегнатата област, което води до оздравяването. Освен това, може да успокои и облекчи възпалените мускули.

Компресът от това масло облекчава болката в ставите

2. Студен компрес

Студът стеснява кръвоносните съдове, което може да намали възпалението и да “изтръпне” засегнатата област, което води до облекчаване на болката. Също така може да помогне за предотвратяване на по-нататъшно увреждане на тъканите.

3. Комбинация от топло и студено

В някои случаи комбинация от топла и студена терапия, известна като контрастна терапия, може да бъде от полза. Контрастната терапия включва редуване на топло и студено за насърчаване на циркулацията, намаляване на възпалението и овладяване на болката.

Лекар: Този прост навик ще ви избави от безсънието и вечер ще заспивате за 5 минути

Плекситът представлява сериозно заболяване, причиняващо мъчителни болки в областта на раменете. Независимо от това дали се прилага топъл или студен компрес, важно е да се консултирате със специалист, за да определите най-подходящия подход към лечението и облекчаването на симптомите. Индивидуалният характер на болестта може да доведе до различни реакции на различни методи, поради което е важно да се избере най-ефективният начин за подобряване на качеството на живот на пациентите.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес