Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правилното хранене поддържа мозъка ви

09 август 2024, 10:33 часа

Според данните от ново проучване, представено на годишната конференция NUTRITION 2024 на Американското дружество по хранене, правилното хранене в ранна възраст може да ни предпази от проблеми с паметта (когнитивен спад) с напредване на възрастта.

Проучването анализира данни от изследване на Обединеното кралство, проведено сред 3000 човека, които са били проследявани почти седем десетилетия.

След анализ на занните изследователите са установили, че участниците, които са се хранели с по-качествена храна през годините, имат по-високи когнитивни способности, от онези, които са приемали нискокачествена и вредна храна.

Проучването е уникално, защото доказва как диетата в ранна детска и зряла възраст може да повлияе на познавателните способности по-късно в живота. Всъщност повечето проучвания, които изследват тази връзка, разглеждат само качеството на диетата на хората в зряла възраст.

„Ползите от диетата са нещо, за което говорим много, и това проучване ще добави ценна информация за това как моделите на хранене пряко и косвено корелират с когнитивното здраве“, категоричен еВиктор Хендерсън, професор по епидемиология, здраве на населението и неврология в Станфордския университет.

Ето най-добрата храна за мозъка!

Как диетата влияе на здравето на мозъка?

Това, което ядете, влияе върху много аспекти на цялостното ви благосъстояние - от здравето на сърцето до съня, настроението и теглото. Проучванията показват, че питателната диета може да помогне за предпазване от невродегенеративни разстройства, включително когнитивен спад и деменция . Поддържащата здравето диета може дори да ви помогне да живеете по-дълго.

Плановете за хранене с ниско съдържание на мазнини и преработени захари могат да подобрят здравето на мозъка. Често срещаните примери за тези видове диети включват:

  • Средиземноморска (храни на растителна основа и здравословни мазнини)
  • Скандинавска (ядене на местни плодове, зеленчуци и морски дарове)
  • DASH (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини)
  • УМ (храни на растителна основа, ядки, плодове, листни зеленчуци, пълнозърнести храни, морски дарове и домашни птици)

Въпреки че точната връзка между диетата и здравето на мозъка не е напълно уточнена, изследователите смятат, че ключови микронутриенти, като витамини от група В, желязо и антиоксиданти , може да имат защитна роля в когнитивната функция (напр. мислене, учене и памет).

Никога не е твърде късно да започнете да се храните по-добре

Много възрастни не са имали шанса да създадат поддържащи здравето си хранителни навици по-рано в живота си и ефектите от диета, която не съдържа полезни хранителни вещества, често се усещат, когато достигнат средна възраст. В тази фаза от живота хората често развиват хронични заболявания като затлъстяване, сърдечни заболявания , диабет и нарушения на съня .

Експертите обаче подчертават, че никога не е късно да промените хранителните си навици, за да поддържате и подобрите здравето си и да намалите симптомите на хронични заболявания.

Много фактори са включени в индивидуалната диагноза на деменция и когнитивен упадък, но диетата е един модифицируем начин на живот, който може да има положителен ефект във всяка възраст. Промяната на това, което ядете сега, може да помогне за намаляване на шансовете ви да развиете когнитивни проблеми по-късно в живота.

Повечето ги имате вкъщи: 11-те най-добри храни за здрав мозък и по-добра памет

Какви храни са най-добри за здравето на мозъка?

Изследванията показват, че средиземноморската диета и диетите DASH са полезни за цялостното здраве с напредване на възрастта, но диетата MIND е насочена конкретно към стареещия мозък. В едно проучване 53% от участниците, които са следвали диетата MIND, са имали нисък риск да развият болестта на Алцхаймер в сравнение с хората, които са следвали средиземноморския план за хранене.

За да получите най-добри резултати от диетата MIND, яжте много:

  • Пълнозърнести храни (поне 3 порции на ден)
  • Зеленчуци (поне 1 порция на ден)
  • Зеленолистни зеленчуци (поне 6 порции на седмица)
  • Ядки (поне 5 порции на седмица)
  • Боб (поне 3 хранения седмично)
  • Горски плодове (поне 2 порции седмично)
  • Домашни птици (поне 2 хранения седмично)
  • Риба (поне 1 ядене седмично)
  • Зехтин като добавена мазнина (ако е необходимо)

Можете да експериментирате с включването на повече от тези храни в диетата си, независимо дали като смесвате любимите си рецепти с нови съставки или добавяте тези мощни храни към чинията си по-често.

Вероника Гюрова
Вероника Гюрова Отговорен редактор
Новините днес