Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Потите се много в съня си: Какво да правим?

09 юли 2024, 07:35 часа

Засиленото потене през нощта може да притеснява хора на всякаква възраст, мъже и жени. Потенето насън - това е следствие и трябва да се борите с причината. За това как да определим причината за заболяването, разказа експертът - терапевт Александра Мизникова.

Защо хората се потят много в съня си: причини

Функцията на изпотяване е нормален физиологичен процес за всеки човек. Ако обаче се събуждате често пъти посред нощ облени в пот, това е по-голям проблем. Той си има собствено име - хиперхидроза, т.е. повишено изпотяване.

Причините за хиперхидрозата могат да бъдат много разнообразни. Най-често срещаните от тях са:

- инфекциозни заболявания;

- заболяване на щитовидната жлеза;

- по-ниски нива на кръвната захар при диабет;

- хормонални нарушения;

- туберкулоза;

- туморни заболявания.

За хъркащите хора е характерно временно спиране на дишането - обструктивна апнея.

При децата системата за топлообмен все още не е съвсем съвършена. Затова към избора на спално бельо и нощници трябва да се подхожда с особено внимание.

Нощно изпотяване - кога е опасно

Причини за нощно изпотяване при деца:

- Липса на физическа активност през деня;

- Инфекциозни заболявания;

- начален рахит;

- вегето-васкуларна дистония.

Ако главата на детето се изпотява много по време на сън, това често показва липса на витамин D. Трябва да проверите и работата на сърдечносъдовата система.

Както децата, така и възрастните често страдат от една обща причина - гастроезофагеален рефлукс. При това състояние се образува херния на хранопроводния отвор на диафрагмата. От стомаха съдържанието навлиза в дихателните пътища. Причинява се стресово състояние на организма, което води до нощно изпотяване.

Как да премахнете нощното изпотяване

Първите стъпки за отстраняване на проблема са провеждането на цялостен преглед. Тъй като причините за явлението са разнообразни, е необходимо първо да се направят анализи: общи изследвания на кръв и урина, кръвна захар, а също и да се направи рентгеново изследване.

Ако се изключат застрашаващи състояния като рак и туберкулоза, изследването трябва да продължи до намирането на истинската причина. Ще се наложи да се консултирате с много специалисти.

Ако състоянието се коригира, проблемът с прекомерното изпотяване ще спре. В редки случаи той продължава известно време след оздравяването, но след това изчезва напълно.

Синдромът "изпотяване насън" се появява при жените по време на менопаузата. На тях се предписват специални лекарства. Те помагат да се справят с проявите на свързаните с възрастта хормонални промени.

Нощното изпотяване при децата трябва да предупреди родителите. Ако не обърнете внимание на проблема, може да пропуснете възможността за ранно лечение на сериозно заболяване.

Това е най-ефикасното домашно средство против изпотяване

За да се предотврати прекомерното нощно изпотяване, е необходимо да се спазват следните правила:

- поддържайте оптимална температура и влажност в стаята за сън;

- избягвайте да ядете пикантни храни преди лягане;

- да се придържате към здравословен начин на живот;

- да поддържате определена физическа активност.

Повишеното нощно изпотяване показва нарушения в работата на организма. Ако то продължава повече от седмица, трябва да се подложите на медицински преглед. Лечението започва, когато се установи истинската причина. Колкото по-рано се случи това, толкова по-добре. Възстановяването ще ви отърве от неприятното усещане за изпотяване по време на сън.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес