Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помага ли горчицата при висок холестерол

31 януари 2024, 20:39 часа

В съвременния свят, където здравословният начин на живот е от съществено значение, изследванията за влиянието на хранителните добавки върху здравето са станали неизменна част от нашата динамична обществена дискусия. Едно от най-новите открития идва от екипа на британския университет Кардиф Метрополитън, които преглеждат връзката между горчицата и нивата на холестерол, и глюкоза в кръвта. Резултатите, публикувани на сайта на университета, подчертават потенциала на горчицата за подобряване на общото здравословно състояние.

Учени разкриха какво ще се случи с холестерола и захарта ви, ако всеки ден ядете горчица

Проучвания и резултати

В проведеното изследване са участвали 42 доброволци на възраст от 40 до 70 години, страдащи от наднормено тегло, като някои от тях имали диагностицирано затлъстяване или преддиабетно състояние. През 12 седмици доброволците консумирали по една препълнена чаена лъжичка пълнозърнеста горчица от една конкретна марка и състав преди сън. След този период бе отчетено, че само при 14% от доброволците не са се наблюдавали положителни промени. За удивление, при 86% от тях нивата на холестерол и/или глюкоза в кръвта били съществено намалели.

висок холестерол

Изследователите споделят, че при някои от участниците нивото на холестерол дори се понижило до безопасния горен предел, който обикновено се постига след продължителна лечебна диета. Освен това, нивата на глюкоза в кръвта се понижили при 24% от участниците, като най-важното откритие било, че и при тримата участници, с преддиабетно състояние, нивото на глюкоза се е нормализирало.

Могат ли билковите чайове да понижат високия холестерол

Резултатите от това изследване предоставят основание за допълнителни научни разглеждания относно влиянието на горчицата върху холестерола и глюкозата в кръвта. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, този нов подход може да бъде от значение за хората, търсещи природни методи за поддържане на здравето си. Включването на горчица в хранителния режим може да се окаже полезна стъпка в посока към по-здравословен начин на живот и контрол върху нивата на холестерол и глюкоза в кръвта.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес