Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезни са за мозъка и паметта: 5 храни, които всеки човек над 50 години трябва да яде

12 август 2024, 13:18 часа

Човешкият мозък също е обект на стареене и с годините губи предишната си активност и производителност. Има обаче начини да предотвратите този процес. Диетологът Михаил Гинзбург споделя кои храни определено трябва да се добавят към диетата на хора над 50 години за здравето на мозъка и насърчаване на паметта след тази възраст.

Най-полезните храни за мозъка и паметта след 50 години

Списъкът с тях включва:

  • Мазни морски риби
  • Млечени продукти и зърнени храни
  • Зеленчуци, плодове и горски плодове
  • Ядки
  • Подправки

Според експерта, за да получите хранителни вещества, които да поддържат мозъчната функция, трябва да включите поне три до четири порции сьомга или скумрия в седмичната си диета.

"Тази риба е източник на омега-3 мастни киселини, които са необходими за образуването на клетъчните мембрани. Освен това е източник на йод и витамин D. Тези компоненти подпомагат работата на централната нервна система", обяснява лекарят.

Колко чаши кафе на ден вредят на мозъка?  

Д-р Гинсбург предупреждава, че възпалителните процеси и смущенията в червата могат да доведат до влошаване на мозъчната функция, ускоряване на процеса на стареене и увеличаване на риска от развитие на депресия. Ето защо е необходимо да се добавят храни към диетата, които могат да подобрят храносмилането.

"Трябва да пиете ферментирали млечни напитки веднъж или два пъти на ден. Освен това е важно да се консумират храни, които са богати на диетични фибри: пълнозърнест хляб, елда и овесени ядки", препоръчва диетологът. 

Човек на възраст над 50 години трябва да получава флавоноиди и витамини от група В. Те могат да бъдат намерени в горски плодове, билки, зеленчуци и плодове.

"Зеленчуците например трябва да присъстват във всяко хранене, така че общото им количество на ден да е половин килограм. Също така поне два плода и 50 грама горски плодове дневно. Освен това е важно да ядете връзка зеленолистни: рукола и магданоз", добавя д-р Гинсбург. 

Също толкова важен елемент за функционирането на човешкия мозък са полиненаситените мастни киселини. Те позволяват формирането на клетъчните структури на органа. Ядките ще ви помогнат да добавите този елемент към вашата диета. Трябва да ядете около 50 грама на ден - миксове от ядки също могат да се използват за тези цели.

„Може да ядете фъстъци, лешници, бадеми, орехи“, споделя д-р Гинзбург. 

Добавянето на подправки като джинджифил, куркума, черен пипер, чесън и лук към ястията ще помогне за подобряване на мозъчната функция, споделя експертът.

Всички ги мислят за вредни, но тези въглехидрати са полезни за мозъка

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес