Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко макаронени изделия може да ядете на ден без да навредите на здравето си?

30 септември 2024, 10:55 часа

Макаронените изделия са любими на малки и големи - вкусни са, приготвят се лесн и са изключително засищащи. Но като всяка въглехидратна храна с тях не трябва да се прекалява, според диетолога Елена Соломатина.

Колко макаронени изделия можете да ядете на ден?

Размерът на порцията е ключов по отношение на въздействието на продукта върху човешкото здраве. Прекомерната консумация на макаронени изделия (повече от 80 грама сух продукт на ден) може да доведе до наддаване на тегло. Но ако я ядете умерено и комбинирате паста със зеленчуци и протеини, тя може да се превърне в здравословна част от вашата диета, казва специалистът.

Защо старите италианки винаги слагат сол във водата за паста

Също така е важно да обърнете внимание на вида на сосовете, които използвате. Много от тях (например класическа майонеза и кетчуп) могат да бъдат с високо съдържание на калории и да съдържат големи количества захар, аромати и консерванти. Най-добре е да използвате леки сосове на базата на домати, нерафиниран зехтин или качествена сметана за приготвяне на паста.

Пастата е едно от най-популярните ястия в света. Но често има мнение, че пастата не е много здравословна и може да допринесе за наднормено тегло. Това наистина ли е вярно? 

Химичен състав на пастата

Пастата съдържа „сложни” въглехидрати, които са източник на енергия за тялото. Този продукт осигурява дълготрайно усещане за ситост и намалява вероятността от преяждане.

Освен това макароните (макар и в по-малки количества в сравнение със зърнените храни) съдържат диетични фибри. Фибрите подпомагат правилното функциониране на храносмилателната система и предпазват от запек.

Продуктът е богат и на витамини от група В, които са необходими за поддържане на здравословен метаболизъм и нормално функциониране на нервната система.

"Важно е да добавим, че добрата паста (група А или група Б) се прави от твърда пшеница, която съдържа по-голямо количество протеин от обикновеното брашно. Това хранително вещество е основен хранителен елемент, който помага за поддържането на здрава кожа, коса, мускули и кости, както и за поддържането на силна имунна система", казва специалистът. 

Пастата може да бъде здравословна, ако се консумира умерено, комбинира се правилно с други храни и не се залива с висококалорични сосове.

"Когато избирате продукт в магазина, трябва да дадете предпочитание на паста от група А или група Б. Те са направени от твърда пшеница, така че съдържат повече протеини и диетични фибри", съветва диетологът. 

Пастата от твърда пшеница е диетичен продукт, тъй като има доста нисък гликемичен индекс, което означава, че засища и утолява чувството на глад за дълго време. Но е по-добре напълно да премахнете продуктите, направени от меки сортове пшеница от диетата, тъй като те не носят никаква полза за тялото и често дори могат да допринесат за натрупването на излишни килограми, съветва още експертът.

Бързото и висококачествено насищане не е единственото предимство на добрата паста. Те са много полезни и за здравето на храносмилателната ни система, тъй като съдържат фибри и диетични фибри, които улесняват процеса на смилане и усвояване на храната в стомаха.

Кой е най-популярният вид паста в света?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес