Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-добре не яжте тези храни, ако сте с болно гърло

17 януари 2023, 11:14 часа

Едно от най-неприятните неща, които може да ни се случи, когато боледуваме, е да ни заболи гърлото. То ни тормози упорито дълго време и пречи на цялото ни ежедневие, дори да не изпитваме други симптоми.

Някои са продуктите в кухнята ни, които могат да влошат още повече ситуацията, без дори да подозираме.

Сухо гърло? Ето какви са причините

Хрупкави закуски

Всички сухари, чипс и крекери, могат само да засилят болката, заради твърдостта си и способността да дерат. Ако не можете без бисквитки, можете да ги потопите в чая преди хапване.

Люта храна

Забравете за известно време за всичките люти сосове и храни от менюто, защото ще доведат до много по-силна болка и кашлица.

Цитруси

Макар и богати на витамин С и полезни за имунитета, те засилват дразненето, заради киселинността си. Ако основен симптом е болното гърло, по-добре оставете за малко лимоните и портокалите. Резенът лимон в чая, обаче не се брои и няма да навреди.

Пресни твърди зеленчуци

Целината и морковите са много полезни, но не и с болно гърло, заради твърдостта си, както при крекерите. Твърдите зеленчуци драскат лигавицата и затрудняват бързото възстановяване. Задушете ги преди да ги хапвате или ги направете на смути или пюре.

Пробвайте следното лечение при болно гърло

Пържена храна

Пърженето предизвиква допълнително дразнене - всяко пиле, картоф, лучено кръгче и така нататък, е по-добре да изчака, докато ви мине. Затова варете и задушавайте храните си, докато сте с болно гърло.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес