Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пчелен прашец – храна и лекарство

07 януари 2020, 17:17 часа

Много здраве. И много здраве. От здраве да не се отървеш. Особено по празници тези пожелания специално в България са повече от традиционни. Но за да е здрав човек, трябва и малко помощ.

Най-вероятно вече сте чели или някой ви е разказал за т.нар. суперхрани – то не е чиа, то не е спирулина, то не е киноа ... Но всъщност има суперхрана, която е далеч по-достъпна от изброените, а именно – пчелен прашец.

Какво представлява пчелният прашец

По същество, пчелният прашец представлява храната на пчелите. Той се получава от събрания от растенията цветен прашец, който пчелите смесват с нектар и секрет от слюнчените си жлези. Полученият продукт се овалва в мед и престоява в пчелния кошер, където се превръща в пчелен прашец, известен и като перга.

Много впечатляващо е, че в пчелния прашец има извънредно много вещества и количеството на дадено вещество зависи от това кога е събиран прашецът – дали през пролетта или през лятото. Много важно е и откъде е прашецът – изследвания показват, че наличието на протеини може да варира от между 7 и 35 на сто, според това дали прашецът е от борови дървета или например от финикова палма.

Приблизително, най-голям дял в пчелния прашец имат въглехидратите, около 40%, а 35% са протеините. Мастните киселини т.е. липиди, фосфолипиди и триглицериди са около 5%, а водата – между 4 и 10%. Останалите най-малко 10% са за други вещества, сред които витамини (водоразтворими като В1, В2, В6 и С и мастноразтворими като A, D и E), минерали (калций, фосфор, магнезий, натрий, калий, желязо, мед, цинк, манган, силиций и селен), антиоксиданти и дори антибиотици. Пчелният прашец съдържа над 250 химични вещества, но колко точно зависи от това от какво растение/какви растения е добит.

Свойства на пчелния прашец

Всъщност, какво представлява суперхраната? Това е храна, която има едновременно хранителни и лечебни свойства. А при пчелния прашец лечебните ефекти са изключително много.

Съгласно обширно проучване на учени от Полша, цитирано от Националната здравна лаборатория на САЩ, пчелният прашец има болкоуспокояващи, противовъзпалителни, антивирусни, антибактериални, имуностимулиращи и противогъбични свойства. Различни проучвания доказват, че прашецът е безценно лекарство за хронични възпаления – изследване, правено при плъхове, е демонстрирало, че при прием на пчелен прашец отоци в лапите на тестовите животни са намелели със 75%. Пчелният продукт помага за регулиране на холестерола, а наличието на мастни киселини помага за предотвратяването на кръвни съсиреци (тромб) в кръвоносните съдове за понижаването на риска от инфаркт. Има и аргументи, че помага на потентността – заради наличието на витамин E! Няма обаче твърди научни доказателства, че пчелният прашец лекува алергии и астма, както и че намалява ефектите от химиотерапия, макар в народната медицина се препоръчва като профилактично средство именно в такъв случай. Въщност, съгласно исландско изследване растителните съединения в пчелния процес подтискат биологичните процеси, които стимулират възпалителните процеси, включително образуване на тумори.

Интересен факт е, че проучвания, цитирани от Американската национална здравна лаборатория, върху животни са показвали свойства на пчелния прашец, които помагат на черния дроб да се бори с токсини, включително такива, които атакуват човешкия организъм при алкохолно натравяне и свръхдоза наркотици. Няма обаче достатъчно проучвания извън тестове върху животни, които да дават правдива медицинска оценка дали пчелният прашец помага и в случаи с хора.

Как да консумираме пчелния прашец

Ако искате да използвате пчелния прашец като лекарство, внимавайте много! Преди каквато и да е терапия, се консултирайте с лекар. Важно е да се знае, че с тази храна не бива да се прекалява – за възрастни не се препоръчва доза над 2 супени лъжици на ден, като е добре дозата да е от 2 до 8 пъти по-малка. За деца – не повече от половин чаена лъжичка на ден.

Като цяло, пчелният прашец е хубаво да се взема смесен с друга храна, в съотношение 1 към 10. С други думи 10 грама прашец на 100 грама храна като кисело мляко. Хубаво е да се взема преди основно ядене, по 3 пъти на ден.

И внимавайте – ако вземате пчелен прашец, започнете с малка доза и следете дали няма да се появи някаква алергична реакция. Дори до този момент да не сте показвали алергична реакция към какъвто и да е пчелен продукт или при ужилване на пчела, алергия може да се отключи във всеки един момент от човешкия живот. При такъв случай, потърсете незабавно медицинска помощ – по-тежките реакции предполагат бързо лечение, най-често с кортикостероиди.

Снимки: Pixabay

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес