Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Овесени ядки - вдигат или свалят кръвната захар и подходящи ли са за диабетици

08 октомври 2024, 15:14 часа

Закуската играе решаваща роля в подпомагането на управлението на диабета, тъй като определя тона за деня и влияе върху нивата на кръвната захар. Когато става въпрос за избор на опция за закуска, която е в съответствие с благоприятните за диабет цели, овесът се очертава като популярен избор.

Вижте още: Студено време - как влияе на кръвната захар и диабета

Овесените ядки предлагат редица потенциални ползи за здравето, особено за хора, които искат да поддържат балансирани нива на кръвната захар, поради уникалния си хранителен състав. В тази статия ще проучим как овесът може да помогне при управлението на нивата на кръвната захар и ще предоставим практически съвети за включване на повече овес в балансирана диета.

Ползите за здравето на овесените ядки за хора с диабет

Диабетът е метаболитно разстройство, характеризиращо се с високи нива на кръвната захар поради невъзможност за производство на инсулин или неадекватен отговор на инсулина. Храненето на балансирана диета с достатъчно фибри е от съществено значение за подпомагане на управлението на диабета. Фибрите помагат за забавяне на храносмилането, което може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар. Овесът е особено полезен, тъй като е богат източник на диетични фибри. Овесените ядки са добър източник на разтворими фибри, които могат да помогнат за поддържане на здравословни нива на холестерол и поддържане на стабилни нива на кръвната захар.

По-нисък гликемичен индекс

Овесът има нисък гликемичен индекс, което означава, че причинява по-бавно и по-плавно покачване на нивата на кръвната захар в сравнение с рафинираните въглехидрати. Това бавно освобождаване на глюкоза в кръвния поток може да помогне за предотвратяване на пикове в кръвната захар, насърчавайки стабилен гликемичен контрол.

Високо съдържание на фибри

Овесът е богат на разтворими и неразтворими фибри. Разтворимите фибри, по-специално бета-глюканът, образуват гелообразно вещество в храносмилателната система, което забавя усвояването на глюкозата. Неразтворимите фибри добавят обем към изпражненията, подпомагайки храносмилането и насърчавайки редовността на червата.

Подобрена чувствителност към инсулин

Изследванията показват , че бета-глюканът, открит в овеса, може да повиши инсулиновата чувствителност. Като потенциално подобрява реакцията на тялото към инсулина, овесът може да помогне на хората да поддържат по-добър контрол на кръвната захар.

Гликемичният индекс и влиянието му върху кръвната захар

Разбирането как различните храни влияят на нивата на кръвната захар е от решаващо значение за поддържане на оптимално здраве, особено за хора със заболявания като диабет или инсулинова резистентност. Един полезен инструмент за оценка на въздействието на храната върху кръвната захар е гликемичният индекс.

Гликемичният индекс е система за класиране, която измерва колко бързо въглехидратите в храната се разграждат и абсорбират в кръвния поток, причинявайки повишаване на нивата на кръвната захар. Храните с висок гликемичен индекс се усвояват и усвояват бързо, което води до бързо повишаване на нивата на кръвната захар. От друга страна, храните с нисък гликемичен индекс се усвояват и усвояват по-бавно, което води до по-плавно и устойчиво повишаване на нивата на кръвната захар.

Гликемичният индекс се оценява по скала от 0 до 100, като чистата глюкоза има стойност 100, която служи като отправна точка. Храните с висок гликемичен индекс (70 или повече) предизвикват бърз скок в нивата на кръвната захар, докато храните с нисък гликемичен индекс (55 или по-малко) причиняват по-плавно и контролирано увеличение.

Овесът и овесените ядки имат относително нисък гликемичен индекс. Гликемичният индекс на овеса може да варира в зависимост от фактори като метода на обработка и времето за готвене . 

Защо това е важно? Когато нивата на кръвната захар се повишават бързо, тялото освобождава инсулин, за да помогне за транспортирането на глюкозата в клетките за използване на енергия. Въпреки това, ако нивата на кръвната захар се повишат твърде бързо и отговорът на инсулина е прекомерен, това може да доведе до инсулинова резистентност с течение на времето, състояние, при което клетките стават по-малко чувствителни към ефектите на инсулина. Инсулиновата резистентност е свързана с множество здравословни проблеми, включително затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Вижте още: Круши - свалят или вдигат холестерола

Като консумират храни с по-нисък гликемичен индекс, хората могат да помогнат за по-ефективното регулиране на нивата на кръвната захар и да намалят риска от инсулинова резистентност. Тези храни обикновено са богати на фибри, протеини и здравословни мазнини, които забавят смилането и усвояването на въглехидратите, което води до по-постепенно и продължително освобождаване на глюкоза в кръвния поток.

Кой може да обмисли включването на повече овесени ядки в диетата си?

Включването на повече овесени ядки в диетата може да подпомогне управлението на кръвната захар, да поддържа здравословни нива на холестерола и да подобри инсулиновата чувствителност, което го прави полезна храна за хора с диабет.

Хора с диабет тип 2: Овесът може да бъде особено полезен за хора с диабет тип 2, тъй като те са по-склонни към инсулинова резистентност и колебания в нивата на кръвната захар. Добавянето на овес към тяхната диета може да помогне за стабилизиране на кръвната захар и подобряване на цялостния гликемичен контрол.

Тези, които се борят с контрола на теглото: Овесените ядки са засищаща и удовлетворяваща закуска поради високото си съдържание на фибри. Осигурявайки усещане за ситост, овесът може да помогне на хората да управляват размера на порциите и да намалят преяждането, подпомагайки усилията за контрол на теглото.

Хора с висок холестерол: Диабетът често съществува заедно с високи нива на холестерол, което увеличава риска от сърдечни заболявания. Доказано е, че разтворимите фибри в овеса подпомагат поддържането на здравословни нива на LDL холестерол, като по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови усложнения.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес