Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не пийте хапчета с нещо различно от вода! Особено с чай или кафе!

24 август 2021, 23:20 часа

"Неправилните" течности могат да отслабят или засилят ефекта на таблетките, включително и при предозиране.

Напитките, с които не е препоръчително да приемате лекарствени медикаменти:

Грейпфрутов сок

Канадски изследователи са установили, че цитрусовите плодове като цяло и по-точно грейпфрутът, съдържат особено високо количество фуранокумарини - вещества, които засилват ефекта на лекарството. Особено опасен може да бъде грейпфрутът, ако се приема заедно с хапчета за сърце, антиалергични, антивирусни лекарства, лекарства за хипертония, антидепресанти и антибиотици - възможни са сериозни усложнения.

ВАЖНО

Най-правилният "прием" е обикновена вода със стайна температура, варена или бутилирана, но не и газирана. Също така е важно да се приема с достатъчно вода: за една таблетка - поне половин чаша вода (а не една или две глътки, както правят повечето хора).

Чай

Чаят съдържа танин, активно вещество, което влияе върху скоростта на усвояване на лекарствата. В някои случаи това води до свръхвъзбуждане, например на фона на лечение с антидепресанти, в някои - до отслабване на ефекта на лекарството (при прием на орални контрацептиви). Не се препоръчва да се пие чай с хапчета за сърце, стомах и някои видове антибиотици.

Кафе

Тонизира и има силен диуретичен ефект. Ако вземете лекарство с тях, можете да изхвърлите лекарството от тялото си твърде бързо или да увеличите ефекта му (това е възможно, например, с болкоуспокояващи).

Мляко

В някои случаи дори се препоръчва да се пие мляко с лекарства, например калиеви препарати и витамини, но антибиотиците от тетрациклиновата група и "сърдечните" лекарства няма да харесат общността с мляко.

Алкохол

За да видят скоростта на усвояване на лекарствата на фона на алкохола, учените са създали изкуствена среда, имитираща тънките черва. Експериментите показват, че почти 60% от тестваните лекарства се разтварят много по -бързо в компанията с алкохол. Особено внимателни трябва да бъдете, когато приемате антидепресанти, антибиотици, аналгетици и антипиретици.

Сок, мляко или вода? Как да приемате лекарства Дори безвредният парацетамол, ароматизиран с алкохол, е токсичен за черния дроб.

Газирани напитки

Не само, че самият сладък ефервесцент е нездравословен - той дразни лигавицата на стомаха, причинявайки гадене, подуване на корема, метеоризъм, но в комбинация с лекарството като цяло ще се превърне в „бомба“ за стомашно -чревния тракт. Това важи особено за средства за подобряване на храносмилането, диуретици, антибиотици.

Компоти и желе

Лекарите могат да препоръчат последния вариант на пациенти с гастрит и язва: желето обгръща стените на стомаха, като по този начин намалява дразнещия ефект на лекарството. Въпреки това, терапевтичният ефект на лекарството също е намален и това трябва да се има предвид. Нежелателно е да се пие хапче с компот - плодовите киселини могат да променят фармакологичния ефект на лекарствата, включително лекарства за киселини и хипертония.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес